Слабаков: Хитлер не успя да забрани пушенето, но България успя (снимки)

Бистра Величкова 01 февруари 2013 в 07:59 4217 16

Протест срещу пълната забрана за пушене. Снимка: Сергей Антонов
Протест срещу пълната забрана за пушене. Снимка: Сергей Антонов

Над 200 противници на пълната забрана за пушене на закрити обществени места се събраха днес следобед на национален протест пред сградата на Народното събрание.

ОFFNews предава на живо събитието.

Говорител на протеста беше режисьорът Андрей Слабаков, който през мегафона обяви, че "Хитлер не успя да забрани пушенето, но България успя".

Слабаков разказа, че нацисткият водач пръв е опитал за забрани цигарения дим.

Към момента, по думите му, в много държави пълната забрана била отпаднала, като например в Швейцария.

Заради протестиращите движението около Коня пред парламента беше забавено.

Организатори на протеста са Национална асоциация на свободните (НАС) - "Свободен избор" и Сдружение на заведенията в България. Това е първата им съвместна проява. Сред лицата на протестната кампания са популярни имена от сцената и малкия екран като Джоко Росич, Хилда Казасян, Орлин Горанов, Мариана Попова, Любен Дилов-син, Кремена Халваджиян, социологът Андрей Райчев, проф. д-р Милан Миланов.

Инициаторите връчиха жълти стикери с надпис "НАС". На площада имаше хора от всички възрасти. По-възрастните споделиха, че са дошли заради децата си, които останали без работа след влизането в сила на забраната за пушене в заведенията.

"Синът ми се готви да емигрира", посочи съдържател на заведение от Велинград.

Подкрепиха го и негови колеги от София, Монтана и Стара Загора. 

"Човек трябва да има толерантност и право на избор, не ми харесва политическа организация, която ми го отнема", каза певицата Мариана Попова.

Андрей Слабаков заяви още, че за три месеца - от октомври до декември 2012 г., около 30 000 души са останали без работа заради забранителния закон. Очакванията са до края на февруари броят им да скочи до 100 000, посочи режисьорът и риторично попита: "Непушачите казваха, че ги тровим. Защо сега заведенията са празни?" 

Двайсетина полицаи охраняваха протеста, който бе озвучен от тематични парчета като "Дим да ме няма" и "Smoke on the Water" на Deep Purple.

Видео от протеста тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!