Бум на отровените с гъби

Мадлен Шишманова 28 май 2012 в 16:52 2849 1

Гъби. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
Гъби. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
Проливните дъждове изкушиха мнозина да отидат в гората и да наберат гъби, но растенията им изиграха лоша шега.

В „Пирогов“ все по-често постъпват хора, натровени с  гъби. Само преди два дни пострадалите бяха шестима, а днес са се увеличили с още двама.

Цената на гъбите не е никак ниска и хората предпочитат да си ги наберат.

В България има над 2000 вида диви гъби, а на пазара се предлагат едва 12 от тях, заяви председателят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове инж. Юлиян Колев.

Преди да бъдат пуснати за продан тези 12 вида минават през поне 5 проверки, които установяват качеството им.

От 20 години няма случай на натровени хора от купешки гъби, заяви Колев.

99% от гъбите са за износ към страните от Европейския съюз и само 1 % остава у нас. Причината - към момента търсенето на гъби у нас не е голямо. Заради високата цена много хора посягат към дивите гъби, които сами могат да наберат в гората. Често обаче стават грешки, защото много от гъбите имат двойници, които не са ядливи. Така човек се прибира и си мисли, че в торбата има ядлива гъба, слага я в тенджерата и се натравя, обясни инж. Колев. Освен това хората проявяват интерес към гъбите заради техните ценни вкусови и хранителни качества. Гъбите са заместител на месото, твърдят учени. Опитните гъбари съветват начинаещите да се насочат към гъби с по-ясни белези за разпознаване и без отровни двойници. Такива са челадинката, масловката и рижиката. При тях е трудно да се допусне грешка. Специалистите съветват гъбите да не се берат с голи ръце. Хубаво е гъби от различен вид да не се събират на едно място. Но ако са събирани на едно място и след излета забележите отровна гъба, която е била сред останалите, по-добре е всички гъби да бъдат изхвърлени.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови