bTV пак с най-висок рейтинг въпреки войната с Bulsatcom

Мая Младенова 07 януари 2013 в 12:53 5329 8

Телевизия. Снимка sxc.hu
Телевизия. Снимка sxc.hu

Въпреки че вече не достига до домовете на стотици хиляди домакинства и над милион зрители*, bTV остава най-гледаната телевизия и през новата година, сочат данните на пийпълметричната агенция ГАРБ, която мери рейтингите на телевизиите.

Сравнението с последния работен ден за миналата година 28 декември, когато bTV все още подаваше сигнал към Bulsat, и първите работни дни за 2013-а показва, че спад в гледаемостта е регистриран, но той не измества bTV от лидерската позиция. Това важи включително за зрителите на възраст между 18 и 49 години, от чиито предпочитания рекламодателите се влияят най-много.

В тази зрителска категория средният пазарен дял (share) на bTV e намалял от 28,6 до 21,5 за дните 28 декември и 3 януари. В същото време делът на Нова тв в тези дни се покачва от 15,6 на 20,7, но тя така и не надминава bTV. Леко повишаване на гледаемостта регистрират също БНТ и TV7.

Има обаче съществени различия по другия критерий - рейтингът, който ГАРБ измерва. За разлика от пазарния дял, който мери колко процента от седящите пред телевизорите предпочитат даден канал, рейтингът отчита крайния брой зрители. Среднодневният рейтинг на bTV за 28.12. е 4,8, а за 3-ти януари - 2,9. Интересното обаче е, че въпреки този спад рейтингите на конкуренцията на практика остават непроменени, като при БНТ се запазват на 0,9, а при Нова и TV7 корекцията е с о,2 и о,2 пункта.

Рейтингът на централната емисия на bTV Новините на 28.12. е бил 11,4, а на 3.01. - 8,7. ГАРБ изчислява, че преди спирането централната емисия е стигнала дял 40, а след спирането - 32. В същите дни турският сериал "Времето лети" е проследен съответно от 33,5 и 25,1 процента от зрителите пред телевизорите. 

 *По неофициални данни Bulsatcom декларира между 700 хиляди и 800 хиляди абонати (домакинства). Пак по неофициално потвърдена информация голяма част от абонатите не се декларират, т.е. цифрата е по-голяма. При всички положения поне един милион българи гледат телевизия чрез Bulsatcom.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!