В Пампорово ще се строи нов лифт, но не и писти засега

Милен Енчев 08 август 2013 в 16:48 3119 1

Пампорово. Снимка: Gichev, OFFRoad-Bulgaria
Пампорово. Снимка: Gichev, OFFRoad-Bulgaria

Компанията „Пампорово“АД е поискала разрешение за единствено за подмяна на стар влек с лифт, и за поставяне на изкуствено осветление на писти, но досега не е внасяла искане за разширяване на ски писти. Това съобщи днес пред OFFNews шефът на дирекцията за превантивна дейност в смолянската екоинспекция Екатерина Гаджева.

Миналата седмица изпълнителният директор на дружеството Мариан Беляков обяви, че планира инвестиции от 5 милиона евро в разширяване на писти и нов лифт. До момента обаче от „Пампорово“ АД са поискали и получили единствено разрешение за поставяне на лифт от местността „Двата моста“ до връх Снежанка и осветлението, подчерта Гаджева. Поради това не са планирани никакви сечи за проекта, посочи тя.

Лифтът ще е с дължина малко над 1300 метра и ще е изцяло в трасето на сега действащия влек. От „Пампорово“ са заявили, че за лифтът ще използва сега съществуващите стъпки (фундаменти) на влека и няма да прави нови. Поради това и екоинспекцията е съгласувала проекта, без да изиска от компанията детайлна екооценка за него (ОВОС – Оценка за въздействие върху околната среда). „При евентуална промяна на проекта – като нови стъпки за лифта, инвеститорът е дллъжен да ни уведоми и да го разрешим“, каза експертът от инспекцията. На въпрос как ще действа инспекцията, в случай, че за лифта се построят нови стъпки, Гаджева отвърна: „Ако се окаже, че са ни подвели, това ще е за тяхна сметка“ (в момента максималната глоба за неспазване на решение по екооценка е 20 000 лв. - бел. ред.)

Гаджева отрече медийните информации, че дружеството, собственост на бизнесдамата Цветелина Бориславова, планира да сече вековни дървета за разширяването на курорта, експертът коментира, че в курорта вековни гори няма и повтори, че в момента не е планирана никаква сеч. „Пампорово не попада в защитена територия или в „Натура 2000“, той е курорт с общ устройствен план и подмяната на влека с лифт е одобрена в този план още през 2006 г.“, обясни Гаджева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!