БСП: СДС и Петър Стоянов са чистачите на властта

Елица Мартинова 20 ноември 2012 в 15:53 2055 0

Сергей Станишев. Снимка:Сергей Антонов
Сергей Станишев. Снимка:Сергей Антонов

„СДС и Петър Стоянов са чистачите на властта, които замитат следите след големия скандал. СДС се превърна не просто в присъдружна партия, а в организация на командно дишане“, коментира кандидатурата на СДС за конституционен съдия депутатът от БСП Ангел Найденов.

На пресконференция във вторник представителите на опозицията коментираха, че съдебната система е под контрола на ГЕРБ.

„ГЕРБ ни води към конституционна криза. Кадруването в съдебната система се извършва лично от Бойко Борисов. Ако така продължат, има реална вероятност от извънреден доклад за България от страна на ЕК“, предупреди лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той бе категоричен, че нов съдия може да се избере, едва след като парламентът отмени назначението на Венета Марковска.

„Абсолютно неприемливо е да се избере конституционен съдия, без да бъде отменено решението на НС за избора на Марковска. Това ще създаде основания всяко следващо решение на Конституционния съд да бъде оспорено“, обясни Станишев.

Той изрази съмнение и в коректността на избора за главен прокурор.

„По отношение на избора на главен прокурор е ясна схемата, ГЕРБ променя правилата в зависимост от собствените си интереси. Управляващите искат да подчинят изцяло българската съдебна система“, категоричен бе Станишев.

Той предупреди, че Европейската комисия внимателно следи ситуацията с българското правосъдие.

„България се наблюдава по отношение на правосъдието и вътрешния ред. Една от основните забележки към нас бе липсата на разделение на властите. Вместо правителството да се опита да коригира досегашното положение, управляващите отиват отвъд всякакви законови рамки“, изтъкна Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови