БСП иска разследване за дяловете на ТИМ в ЧЕЗ

Елица Мартинова 07 март 2013 в 15:03 3363 7

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

„Силно обезпокоени сме от информацията, която излезе в чешките медии, че ТИМ владее значителна част от българския клон на ЧЕЗ. Смятаме, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да проведе разследване“, заяви на брифинг в четвъртък лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Искаме да се разследва защо и при какви условия ГЕРБ продадоха остатъчните дялове на ЕРП-тата. Загубите по тези сделки са огромни. При продажбата на ЧЕЗ пропуснатите ползи се равняват на 79 млн. лева. Акциите на „Енерго Про“ бяха продадени на два пъти по-ниски цени, а тези на EVN – на тройно по-малки“, коментира Станишев.

Той изчисли, че общите загуби за страната вероятно възлизат на над 200 млн. лева. По думите му сделката в края на 2012 г. е извършена съмнително бързо и при подозрително ниски цени.

„Така ГЕРБ разпродава държавни активи за собствени облаги. И въпросът е колко е връщанката в черната каса на ГЕРБ“, допълни лидерът на левицата.

Той отново представи исканията на БСП за спешни мерки в сектора:

 1. Да се свали такса „пренос“

 2. Служебният кабинет да проведе преговори с американските ТЕЦ-ове за удължаване на договорите, защото това би довело до по-ниски цени

 3. Да се въведат двустепенни тарифи за ток при потребление до 75 kWh през деня и до 150 kWh през нощта

Станишев повтори тезата си, че управляващите в оставка умишлено са съсипали енергетиката, за да обслужат интересите на инвеститорите в зелената енергия.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  X

  За и против Гей парада