Листите на БСП ще са готови в края на март (видео)

Елица Мартинова 05 март 2013 в 15:28 3676 1

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

Листите с кандидат-депутати, които БСП ще излъчи, ще станат ясни в края на март. Това обяви на пресконференция във вторник лидерът на столетницата Сергей Станишев.

Левицата настоя парламентът да приеме спешно мораториум върху всички сделки на правителството в оставка и на програмния кабинет.

„Ще настояваме НС да приеме решение за мораториум за всички разпоредителни сделки за това и за следващото служебно правителство до формирането на легитимна власт“, подчерта Станишев.

Основна тема на пресконференцията бе наследството, което ГЕРБ ще остави в енергийния сектор. Червените са на мнение, че по време на мандата си управляващите в оставка умишлено са водили българската енергетика към фалит, за да обслужат интересите на инвеститорите в зелената енергия. По думите на станишев най-големият играч в този бранш е Цветелина Бориславова, която преди живееше с премиера в оставка Бойко Борисов.

Станишев бе категоричен, че политиката на ГЕРБ спрямо АЕЦ „Козлодуй“ ще доведе централата до фалит.

„АЕЦ „Козлодуй“ произвежда 60% от своята електроенергия за регулирания микс, а 40% са оставени за продажба на свободния пазар. Като цената в този миск е 44 лева на 1 mWh при себестойност 53 лева. Следователно АЕЦ „Козлодуй“ търпи загуби, които компенсира с пазарна продажба. Колкото повече се увеличава енергията в микса, толкова повече АЕЦ ще губи, което го води към фалит“, обясни председателят на левицата. Той разкритикува идеята да се увеличи делът на доставките от АЕЦ „Козлодуй“ в енергийния микс. По думите му това ще е пагубно за централата.

По думите на Станишев обаче най-тежко е положението на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

В момента тя работи приблизително на ¼ от своя капацитет, произвеждайки една от най-евтините електроенергии – 66 лв. за 1 mWh, заяви лидерът на БСП.

Сергей Станишев заяви, че с таксите за пренос на електроенергия, които ДКЕВР наложи през 2012 г., са направили износът на ток неизгоден.

„Тези такси се плащат от българските граждани, влизат в тяхната сметка и ограничават възможността на българските производители да изнасят електроенергия на външния пазар, за да генерират приходи. АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ не могат да изнасят заради същите такси“, обясни Станишев.

Според червения лидер таксите за пренос са един от основните механизми на ГЕРБ да източва пари от енергетиката.

„Тези такси отиват в НЕК, а оттам правителството прибира дивидента, обезкървявайки държавните предприятия в енергетиката и НЕК, и запушвайки дупките в бюджета. Това е, всъщност, национализация на тези приходи за бюджета и за ГЕРБ“, категоричен бе Сергей Станишев.

 


Video streaming by Ustream
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!