Борисов: Прокуратурата не търси реванш срещу Цветанов

Елица Мартинова 12 юни 2013 в 12:00 2364 1

Бойко Борисов и Цветан Цветанов на Националната конференция на ГЕРБ. Снимка: ГЕРБ
TOOLIGHT

"Аз съм убеден, че българската прокуратура не търси нито равновесие, нито реванш към когото и да било. Това заяви в кулоарите на парламента експремиерът Бойко Борисов в коментар по разследването срещу Цветан Цветанов.

С това бившият министър-председател се разграничи с честите изказвания на Цветанов, който многократно е заявявал, че главният прокурор Сотир Цацаров обслужва интересите на Делян Пеевски от ДПС и говори, без да има доказателства.

Борисов обаче отказа да даде повече подробности по разследването срещу Цветанов, защото по думите му "не е редно". Експремиерът обаче подчерта, че очаква в най-скоро време Прокуратурата да поиска имунитета и на лидера на социалистите Сергей Станишев.

Според Борисов темата, която заслужава най-голямо внимание, е АЕЦ "Белене". Той обвини "Коалиция за България", че в предизборната си кампания  са обещали, ако дойдат на власт, веднага да започнат строежа на АЕЦ "Белене". По думите Борисов  социалистите са излъгали  собствените си избиратели.

"Един месец говориха БСП, че след като направят правителство, веднага ще строят АЕЦ „Белене” и лъжеха целия ляв електорат и особено хората в Северна България. „Слушал съм ги лично как лъжеха, че почват веднага да го строят. Вече минаха 20 дни, занимават се с всичко друго, но не и с това, което са обещали на хората", каза председателят на бившите управляващи.

Той бе категоричен, че пари за строеж на проекта "Белене" никога не е имало и БСП са били наясно с това, но са се възползвали от настроенията у левите избиратели.

Борисов подчерта, че ГЕРБ винаги са били честни и са признавали реалната ситуация около електроцентралата. Според експремиера Станишев си е направил скъп PR чрез референдума за Белене.

"Проектът е от 2006 г. и ние никога не сме казвали, че има пари. Напротив – аз казвах: няма пари в държавата, най-голямата финансова криза е, това, което казва Станишев, е лъжа. Те обаче повтаряха всеки ден, че ще го правят и прекрасно знаеха, че нямат пари. Затова ги призовавам за това, че лъжеха и техните лъжи имат много материално измерение – 13 милиона лева на българския данъкоплатец струва референдумът за АЕЦ „Белене”. Тогава ви казах, че Станишев няма да подпише проекта „Белене”. Те лъжеха, за да си вдигат имиджа, да си настройват електората и да подвеждат тези, които мислеха, че те ще строят АЕЦ „Белене", коментира още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!