ЕК към Борисов: Не спекулираме за Марковска и доклада

05 ноември 2012 в 14:51 2901 3

СНИМКА: АРХИВ
СНИМКА: АРХИВ

Официалната позиция на Европейската комисия е, че е възможен допълнителен мониторингов доклад за България. ЕК, а не един неин служител, е загрижен за избора на един от новите български конституционни съдии заради съмнения за търговия с влияние и корупция.

Това заяви на пресконференция говорителят на Жозе Барозу Пия Хансен. Пресконференцията бе провокирана от интервю на премиера Бойко Борисов, който заявява пред в. "Стандарт" "Аз искам да получа информация от ЕК в какво официално обвинява г-жа Венета Марковска".

Борисов коментира въпроса след изказване  на говорителя на Европейската комисия Оливие Байи, който пръв обяви, че има риск от допълнителен мониторингов доклад за България преди този, който трябва да излезе през 2013 г., както и сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от новоизбраните конституционни съдии, визирайки Марковска.

Българското правителство категорично не се съгласи с Байи. Външният министър Николай Младенов обвини еврокомисията в разпространяване на слухове, вътрешният министър Цветанов обяви, че позицията, изказана от Байи не е официално становище, а днес премиерът Борисов поиска ЕК да обясни в какво точно обвинява съдия Венета Марковска.

Пред БНР говорителят на Еврокомисията Марк Грей заяви: "Европейската комисия показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за Конституционния съд. Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай", обясни той. 

Междувременно днес от Българския хелзингски комитет (БХК) поискаха оставката на двамата новоизбрани конституционни съдии от квотата на парламента - Венета Марковска и Анастас Анастасов, в открито писмо. В него се казва:

"За съдии в Конституционния съд са необходими високи професионални и високи нравствени качества. Тези качества в този контекст включват, на първо място, усет и почит към върховенството на закона. Вие не сте се доказали като хора с високи нравствени и професионални качества в този смисъл, дори напротив...

Вие, госпожо Марковска, сте вече печално известна с неубедителните си и непоследователни твърдения за факти, които трудно могат да бъдат оборени, предвид публикуваните в пресата данни за тях. А това са факти, силно смущаващи, дори от гледна точка на невисоки нравствени и професионални качества. Самите факти, както и това, че Вие говорите противоречиво по тях, Ви представят като човек без качества за конституционен съдия".

В обръщението си от БХК пишат към Анастасов от БХК:

"Господин Анастасов, Вие сте известен като юрист, формиран в полицейската школа, работил на невисок пост в съдебната система и политически доверен на управляващата партия. Вътрешният министър Цветанов Ви определи публично като съдия, който проявявал „лоялност към държавата”, пишат от комитета. 

В писмото се посочват и изявления на Анастасов, в които той отказва да коментира наболели проблеми, отговаряйки с: „Притеснява ме това, че журналистите много питат.”

"Ако бяхте подходящ за конституционен съдия, щяхте да сте наясно, че е немислимо - още повече в качеството си на парламентарист, да изпитвате, още по-малко да заявявате публично, „критика” към питащата журналистическа дейност. Щяхте да знаете, че, като всеки властник в правова държава, в качеството си на служител на народа, дължите да отговаряте смирено и сериозно на всички журналистически въпроси, защото те се задават от името на обществото", се казва още в писмото.

От комитета са категорични, че двете нови назначения в съда ще доведат до спад в доверието на институцията, което ще бъде и в ущърб на върховенството на закона и демократичното общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!