Борисов иска обяснение от ЕК в какво обвинява съдия Марковска

05 ноември 2012 в 11:54 3922 1

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Аз искам да получа информация от ЕК в какво официално обвинява г-жа Венета Марковска. Това казва в интервю за в. "Стандарт" премиерът Бойко Борисов по повод избора на Марковска за съдия в Конституционния съд.

Това е и първата реакция на премиера по случая.

Подобна беше реакцията и на вицепремиера Цветан Цветанов, който заяви, че не приема изказването на говорителя на ЕК Оливие Байи като официална позиция на Европейската комисия.

Борисов заявява в интервюто, че "отговарям за кандидата на ГЕРБ - за Наско Анастасов, който е безупречен човек. Другият кандидат е на независимите". Премиерът настоява за официална позиция от ЕК.

"Доколкото ми е известно, и г-жа Марковска усилено обяснява, че това, в което я обвиняват, не е вярно", казва още Борисов.

Според публикация на в. "Капитал" Марковска е купила имот по Северното Черноморие заедно с адвокат Румен Еленски. Това се е случило през 2002 г., а след това тя е гледала дела, по които Еленски е бил адвокат. Марковска отначало отричаше адвокат Еленски да се е явявал по нейни дела и твърдеше, че го познава от Плевен. В хода на скандалното й избиране тя няколко пъти промени версията си.

Тя бе опровергана и от зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, който заяви, че е имал среща със съдийката по повод полицейска проверка на бизнесмена Георги Георгиев. През 2010 година полицията открива в автомобила му пропуск за Върховния административен съд на името на Марковска. Пред депутатите в парламента тя отрече да е имала срещи по този повод.

В събота Марковска заяви, че не би подала оставка, въпреки че според нея "целият този натиск цели именно това". Тя каза, че ще направи собствено разследване как един анонимен сигнал може да стигне до ЕК.

Днес депутатът от Коалиция за България също защити съдийката. Той не пожела да коментира разминаванията в показанията на съдийката. "Кой съдия не познава 100-150 адвоката... Това те дали са придобили имот, аз не мога да коментирам", уклончиво отбеляза Петков и бивш вътрешен министър. Според него се води кампания срещу Маркова, в която не ѝ се дава възможност да се защити. Според него анонимките срещу нея се "развяват" от Синята коалиция и по-конкретно от Иван Костов, който в петък съобщи за наличието на втори сигнал срещу Маркова. Румен Петков уточни, че Костов първоначално е искал депутат от Коалиция за България да разпространи информацията, която била пусната в пощенската му кутия.  

"Кой утре ще се извини на г-жа Марковска? А ако един левент напише за този говорител, че има имоти в Барселона.., попита Петков и призова журналистите, писали материалите си да обяснят, защо чак сега претоплят разследванията си и не са задали въпросите си още при номинирането и изслушването на кандидатите за конституционни съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови