Учените пращат SMS на Борисов: "Осъзнай се, спри кражбата на фонда!" (видео+снимки)

17 декември 2012 в 13:36 3282 2

Протест на учените. Снимка: Сергей Антонов
Протест на учените. Снимка: Сергей Антонов

SMS-и до премиера Бойко Борисов изпратиха учените на днешния протест срещу съмнителния конкурс, разпределил 14 милиона лева за научни проекти на Фонд "Научни изследвания".

Текстът на съобщението гласи: "Осъзнай се, спри кражбата на фонда!"

Около 100 души се събраха в 11 ч. днес край фонтана пред сградите на Министерството на образованието, младежта и науката и Президентството. Викове "Оставка" и бурни освирквания огласиха мястото.

Водачите на протеста с мегафон прекъснаха скандиранията, за да обявят, че всички протестиращи ще пратят SMS на премиера Бойко Борисов с призив да се прекъсне кражбата на фонда и той да се "осъзнае".

 

Протестът се проведе пред служебния вход на МОМН, защото призивите на учените за спиране на кражбите във фонда са към просветния министър Сергей Игнатов, който назначава ръководството му.

Учените са категорични, че конкурсът на фонда за 2012 г. е бил опорочен, че парите са раздадени на "свои" хора, че част от класираните не отговарят на условията за участие.

По време на протеста беше раздаден и част от доклада на председателя на изпълнителния съвет на Фонда Рангел Гюров за влиянието на Луната върху появата на земетресения. Учените са категорични, че Гюров е псевдоучен, който твърди, че е професор, без да е бил хабилитиран съгласно тогава действалото българско законодателство.

Листата  бяха намачкани с цел да се връчат на Гюров като "подарък".

Днешният протест на учените е вторият след излизане на резултатите от конкурса. Първият беше на 5 декември, също под прозорците на Сергей Игнатов. Тогава част от учените бяха приети от Игнатов, но срещата не даде резултат. Министърът обяви, че 6-те проверки до момента не извадили сериозни нарушения.

Въпросните проверки - на Сметната палата и на Агенцията за държавна финансова инспекция, не проверяват качествата на научните проекти.

Той дори обяви, че протестът на учените е "политически" и отказа да преразгледа или спре и обяви наново конкурса.

Днес учени коментираха, че отново са на улицата, защото няма резултат от първия им протест.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!