Борис Велчев: Тръгвам си с чувството на човек, положил много усилия

Юлиан Христов 01 ноември 2012 в 10:46 2158 5

Борис Велчев, снимка БГНЕС
Борис Велчев, снимка БГНЕС

Много неща не успях да направя за 7-годишния си мандат.

Това каза днес пред журналисти главният прокурор Борис Велчев, който вчера с указ на президента беше назначен за конституционен съдия. 

Тръгвам си с чувството на човек, положил много усилия. Искаше ми се да направя повече за противодействие на организираната престъпност, но и сега има много осъдителни присъди за знакови фигури, коментира той преди днешното заседание на ВСС, което е последно за него като негов член.

Велчев подчерта, че през годините на мандата си е бил достатъчно самокритичен. "Факт е, че направих онова, което беше възможно", коментира главният прокурор.

Иначе Велчев коментира, че си тръгва с чувството на човек, който е положил много усилия. Според него прокуратурата днес изглежда много по-добре, отколкото преди 7 години и е абсолютно убеден, че след 7 години ще изглежда още по-добре.

„Има период, в който трябва да се натрупа и повече опит и повече професионализъм, и добри практики, и добри форми за контрол", заяви Велчев и добави, че такива са били трупани през последните години като се надява, че тези процеси ще продължават и занапред. „Убеден съм, че и следващият главен прокурор, след 7 години, няма да може с едно изречение на тротоара да обобщи мандата си, защото работата в прокуратурата никога не спира", категоричен бе Велчев.

Той отказа да коментира вчерашния избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание и опасенията, изразени от Бруксел за това, че е възможно да бъде изготвен мониторингов доклад, по-рано от очакваното. Редовният доклад трябва да се появи в края на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews