ЕК заплаши с междинен доклад за България заради избора на съдии в КС

Вероника Шербанова 31 октомври 2012 в 14:24 2396 0

Европейската комисия
Европейската комисия

Европейската комисия може да изготви междинен доклад за България преди доклада, който трябва да излезе в края на 2013 година.

Това съобщи в сряда говорителят на ЕК Оливие Байи, цитиран от dnevnik.bg.

Предупреждението Бейли отправи по време на коментар за избора на нови членове на Конституционния съд (КС). 

Той обясни, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на двама от кандидатите, без да посочва конкретни имена. По думите му сигналите за това не са били взети предвид по време на днешното гласуване за избора на членове на КС. 

ЕК призова Народното събрание да извърши необходимите проверки относно сигналите за злоупотреби.

Парламентът избра двамата свои представители в Конституционния съд днес. Очаквано, това са депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Анастас Анастасов и Венета Петрова-Марковска - заместник-председател на Върховния административен съд.

Бейли обясни, че ще следи темата отблизо и ще докладва на Съвета на ЕС. Европейската комисия очаква България да се съобрази с европейските стандарти при изборите на главен прокурор и на ръководител на следствието, както и при другите назначения в съдебната система, допълни той.

Дали ще има допълнителен доклад зависи изцяло от "ситуацията в България и това дали тя ще се развие в грешна посока", посочи още Бейли.

През лятото ЕК обяви, че следващият доклад за България ще бъде едва в края на 2013 година, като дотогава ще се даде време на страната ни да приложи промените, отразените в доклада от юли.

От Еврокомисията обясниха, че в края на тази година се очаква доклад само за Румъния. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!