Борис Велчев пое отговорност за критичния доклад

Юлиан Христов 08 февруари 2012 в 16:11 1377 0

Борис Велчев
Борис Велчев

Главният прокурор Борис Велчев призна, че в работата на прокуратурата има пропуски, които са довели до критиките в доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка.

Според главния прокурор голяма част от разследванията по големи организирани престъпни групи са били „половинчати“, а в работата срещу евроизмамите не е търсена отговорност на високопоставени длъжностни лица. Прокуратурата вече две години не е успяла да формира спецзвено за противодействие на корупцията, въпреки че това й е било напомняно две поредни години в докладите на комисията.

„В прокуратурата далеч не всичко е наред“, каза Велчев, като обясни, че за това има и наказани прокурори.

Според главния прокурор в доклада има и някои фактологически неточности. Така например посоченият брой на оправдателните присъди спрямо магистрати не се отнася за миналата година. В доклада е посочено, че за миналата година е имало 6 оправдани, а според прокуратурата става въпрос за 6 висящи дела, повечето от които не са стартирали през 2011 година. По отношение на броя на делата за евроизмами от прокуратурата уточниха, че техният брой съвсем не е малък. Спецотделът, който се занимава с тези дела е работил по общо 66 сигнала, като само 44 от тях са касаели един случай и за това са обединени в едно дело.

В доклада са отчетени усилията в прокуратурата със създаването на график, в който са набелязани приоритетите в рабоата й. Прокуратурата ще бъде преструктурирана и поставена на допълнителен външен мониторинг от неправителствения сектор, обясни Велчев.

В прокуратурата от тази седмица започва работа специален отдел, който ще се занимава конкретно с полицейското насилие. Според Борис Велчев в случая със задържането на Стефан Кленовски е образувано производство. Главният прокурор е категоричен, че в този случай става въпрос за полицейско насилие. „Да се бие вързано лице е престъпление“, категоричен бе той и обясни, че подкрепя идеята подсъддността на полицаите да се върне във Военната прокуратура. Тогава правоохранителните органи са проявявали повече респект, смята Велчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!