„Блумбърг“: Процентът между БСП и ГЕРБ се топи

Елица Мартинова 10 май 2013 в 07:56 1481 0

Bloomberg
Bloomberg

Дни преди предсрочните парламентарни избори в България разликата между БСП и ГЕРБ се топи, констатира в анализ Блумбърг. Според агенцията това поставя под сериозни съмнения политиката на строги икономии, която водеше досегашният кабинет на Бойко Борисов.

Вътрешни за страната проучвания показват, че доверието към Борисов е намаляло в месеците, когато на негово място застана служебният премиер Марин Райков. Имаше и моменти когато бившите управляващи от ГЕРБ набираха скорост и излизаха с близо 10% преднина в социологическите проучвания, пише още „Блумбърг“.

Борисов, който е бивш бодигард на последния комунистически диктатор Тодор Живков и на експремиера и Симеон Сакскобургготски, ще бъде далеч от ярката си победа през 2009 г., когато взе 39,7% от вота. Подкрепата към него се отдръпна, тъй като той не успя да подобри жизнения стандарт на българите, които живеят в сурови ограничения от 1997 г. насам, когато поради вътрешна криза 1/3 от банките в страната фалираха.

В същото време държавният дълг на България 18,5% от БВП за 2012 г. е вторият най-нисък в ЕС след този на Естония. За сравнение, по данни на Евростат средното ниво на задлъжнялост за 27-те страни-членки е 86,9% от БВП.

На 3 май Европейската комисия понижи прогнозите си за икономически растеж на България. От 1,4 % през февруари планираният растеж падна до 0.9%.

Следващото правителство най-вероятно ще бъде коалиционно. Независимо дали е сформирано от ГЕРБ или БСП, в правителството най-вероятно ще участват още ДПС и други по-малки партии. Това поставя под съмнение политиката на строги икономии и финансова дисциплина, която бе приоритет за управлението на кабинета „Борисов“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови