„Галъп“: Невероятна е идеята ГЕРБ да управлява

Елица Мартинова 10 май 2013 в 09:09 4107 12

Андрей Райчев СНИМКА: БГНЕС
Андрей Райчев СНИМКА: БГНЕС

 „Вероятността ГЕРБ да бъде участник в следващото управление на страната е крайно малка или казано позитивно, направо е невероятно ГЕРБ да управлява.“ Това се казва в анализ на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, цитиран от в. "Преса“.

Твърденията на социолозите се базират на проучване, отчитащо електоралните нагласи на българите няколко дни преди изборите.

Според това изследване разликата между ГЕРБ и БСП ще е по-малко от 0,5%. Анализът на „Галъп“ регистрира 24% за хората на Бойко Борисов, а социалистите получават 23,6%.

Проучването на социолозите показва, че в парламента ще влязат 4 партии, а „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева е на ръба с 3,7 %.

Сигурните участници в 42-рото Народно събрание, освен ГЕРБ и БСП, са ДПС със 7,1% и „Атака“ със 7%.

„Тенденцията на загуба на подкрепа на ГЕРБ, към Борисов и Цветанов, е безспорна за целия 4-годишен период и се запазва в предизборните месеци, като спадът е над два пъти, а при Цветанов – над четири пъти“, се казва в анализа.

Според изследването на „Галъп“ БСП отчита добра мобилизация на електората си и е в състояние да постигне традиционния си максимум от 1 млн. гласа.

„БСП има потенциал за победа на тези избори, но тя зависи не само от мекия електорат на ГЕРБ, но и от броя на хората, които ще гласуват за "червените" само за да свалят ГЕРБ“, коментират в анализа си социолозите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!