Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бизнесът към Бойко: Не ви е работа да определяте цените

Нели Чолашка 02 август 2012 в 18:25 1895 0

Мирослав Найденов срещу производителите. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов срещу производителите. Снимка: БГНЕС

Създава се привидна активност и популистка загриженост на държавата без наличие на реални инструменти за влияние върху ценообразуването. 

Така Българската стопанска камара (БСК) коментира активностите от вчера на премиера Бойко Борисов и на земеделския министър Мирослав Найденов в опит да свалят или поне да замразят цените на основните хранителни продукти, като хляб, мляко и месо. 

Според бизнеса в момента се харчат парите на данъкоплатеца за несвойствени задачи на администрацията и се създават възможности за натиск и рекет върху предприемачите.

БСК смята за целесъобразно държавата да не се меси на пазара и да не се опитва да ценообразува. Това ще предизвика сериозни и дългосрочни деформации и ще доведе до фалити на предприемачи по цялата верига, предупредиха от работодателската организация.

Оттам напомниха, че досега нито една мярка на държавата, целяща ограничаване или понижаване цените на един или друг продукт или услуга например, при горивата, не е имала успех.

"Добронамереният стремеж да се ограничава ръстът на цените води единствено да влошаване и непредсказуемост на бизнес средата, фалит на една част от търговците, намаляване на конкуренцията и, като краен резултат – до още по-високи цени", твърдят от БСК.

Борисов и Найденов се срещнаха вчера с млекопреработватели, месопреработватели, животновъди и представители на големите търговски вериги.

"Всяка година правителството увеличава субсидиите за животновъдите, а не се усеща намаляване на цените за потребителите. Това не може да продължи по този начин", обяви след срещите Найденов. По думите му има изкривяване на цените по веригата, докато стигне до потребителя.

Борисов пък разпоредил проверки от Националната агенция по приходите (НАП), ДАНС и Икономическа полиция.

Резултатът беше, че две вериги хипермаркети обявиха  днес, че цените на 10 основни хранителни няма да се увеличават през следващите три месеца, похвалиха се от ведомството на Мирослав Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews