ДАНС и НАП проверяват цените на млякото и месото

Борислава Славова 01 август 2012 в 12:04 2684 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите, Държавната агенция „Национална сигурност” и Икономическа полиция започват проверка на фермери, преработватели и търговски вериги по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Това стана ясно на срещата на министър-председателя с  млеко- и месо- преработвателите и представителите на големи търговски вериги.

Целта на тези проверки е да се разбере къде се губят парите по веригата, кой печели и кой губи  и защо ферми фалират, след като складовете на преработвателите са пълни с продукция.

В момента животновъдите са на загуба от около 70% от произведената продукция, заяви животновъдът Танчо Колев, цитиран от БНР. По думите му единственото, което може да се направи в бранша, е да се премине към крайни мерки-да се разпродава и да се фалира. 

Според Колев веригата между животновъди, преработватели и потребители се къса още в бързото влизане на България в ЕС, когато се изтеглиха много пари за модернизация на фермите, а лихвите бяха около 19%. В момента се работело основно за банките и за мандрите.

От друга страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви в Министерски съвет, че въпреки рекордните субсидии положението в бранша не се подобрява. Той настоя парите, които се вливат в сектора "Животновъдство", да доведат до неговото стабилизиране.

Тази година отпуснатите от правителството субсидии в бранша достигат 200 млн. лева.

След около две седмици ще се проведе повторна среща в същия формат.

До тогава паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти ще се проверяват от ДАНС и НАП, допълни Найденов.

Контролът на вноса ще следи Агенцията по храните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови