Безсънна нощ заради евробюджета в Брюксел, напредък няма

08 февруари 2013 в 08:05 1139 0

Бойко Борисов с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на ЕK Жозе Барозу. СНИМКА: Архив/МС
Бойко Борисов с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на ЕK Жозе Барозу. СНИМКА: Архив/МС

Безсънна нощ и липса на напредък в преговорите за евробюджета.

Така може да бъде обобщен първият ден от Срещата на върха на ЕС в Брюксел, на която лидерите на страните членки трябва да разгледат бюджета на общността до 2020 г.

Поредният тур трудни консултации за бюджета на ЕС ще продължи и днес в Брюксел. Вчера лидерите на страните членки заседаваха включително и през нощта, но изглежда сближаването в позициите още е далеч.

В заседанието на Европейския съвет, по-популярен като Среща на върха на ЕС, участва и българският премиер Бойко Борисов. 

Усилени преговори текат между председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и още няколко лидери.

 Европейската комисия и Европейският парламент предлагат бюджетът на ЕС за следващите 7 години да е малко над един трилион евро. Великобритания призова за съкращения, подкрепени засега от Ромпой и представителите на Германия, Швеция и Холандия.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предложи съкращения, а това искане беше подкрепено от Великобритания, Германия, Швеция и Холандия. Някои от останалите страни също искат съкращения, но едновременно с това настояват за запазване на нивата на финансиране в определени области.

За да бъде приет евробюджетът, е нужно единодушие на държавите членки. Засега някои лидери изразиха скептицизъм, че на настоящата среща споразумение ще бъде постигнато.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови