Не е ясно ще получим ли помощ за бежанците

02 октомври 2013 в 07:50 1343 0

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Още няма яснота дали Европейският съюз ще помогне на страната ни за справяне с бежанския поток.

Това става ясно от думите на Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи.

В интервю за БНР той каза, че на този етап не може да се каже дали и какво съдействие ще може да получи България. По думите му това ще зависи до голяма степен от оценките на пристигналата вчера у нас мисия от Брюксел. 

"Няма определен критичен лимит, над който се смята, че дадена страна от Европейския съюз не може да приеме повече бежанци", каза Черконе. Той обясни, че преценката се прави според ситуацията и капацитета на въпросната страна и при нужда й се оказва европейска подкрепа. 

По отношение на възможността други страни от Евросъюза да приемат част от пристигащите у нас сирийски бежанци, Микеле Черконе каза, че през последните 3 години едва около 300 от хилядите бежанци, които пристигнаха в Малта от Северна Африка, са били пренасочени към други европейски държави.

"На този етап не виждаме голямо желание на страните-членки да участват в други проекти по пренасочване на бежанци. Разбира се - Европейската комисия ги призовава да покажат солидарност, но не може да ги задължи да приемат бежанци от друга европейска държава, защото това е доброволна процедура", каза говорителят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика