Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Без лихви върху сметките за парно в София, но не веднага

Нели Чолашка 28 февруари 2013 в 15:44 2157 0

Топлофикация-София. Снимка: БГНЕС
Топлофикация-София. Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) възложи на "Топлофикация-София" до месец да изготви нови общи условия за клиентите, които да предвиждат прогнозните сметки за парно да се плащат без лихви при забавяне.

Това обаче ще влезе в сила най-рано от април и ще е за последните сметки за парно този отоплителен сезон.

В момента лихва се начислява за всички забавени плащания с повече от месец, след като е излязла сметката.

"Топлофикация" ще трябва още да предложи на клиентите си споразумения за разсрочено плащане на неплатени сметки последните три години отново без да се начисляват лихви, ако клиентът коректно изпълнява погасителния план.

Общинското дружество ще трябва да подготви  и по-мотивиращи стимули за лоялните клиенти, реши СОС.

Георги Кадиев от БСП поиска оставката на шефа на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов, когато се гласува оставката на шефа на "Софийски имоти" Диан Цветков, но предложението му беше отхвърлено.

По думите му проблемът със сметките за парно в София е, че те са сбъркани и затова вина носи ръководството на дружеството.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обяви, че "Топлофикация" няма да загуби много от премахването на лихвите, защото при дължими близо 15 млн. лв. за лихви годишно тя събира едва 3 млн. лв.

"Топлофикация- София" ще отпише несъбираеми сметки, които не се платени в 3-годишния давностен срок. Според данните на общинското дружество сумата възлиза на 80-90 млн. лева, но тепърва ще се уточни точният размер. Това се разбра по време на обсъжданията за мерките за подобряването на отчитането на топломерите на днешното редовно заседание на Столичния общински съвет.

"Топлофикация - София" ще трябва да отпише дългове от 80-90 млн. лв. дългове на клиенти, защото е минал 3-годишният давностен период, стана ясно по време на днешните дебати в общинския съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!