Българка с награда за иновации от Брюксел

Александра Маркарян 29 май 2012 в 15:59 1547 0

Отборът, победил в международното състезание за иновации, в който участва и българката Андрея Петрова. Снимка: Джуниър Ачийвмънт България
Отборът, победил в международното състезание за иновации, в който участва и българката Андрея Петрова. Снимка: Джуниър Ачийвмънт България

Ученически международен отбор с участието на българката Андрея Петрова от Видин спечели европейското състезание за иновации „Innovation Camp 2012”, проведено в белгийската столица Брюксел на 22 и 23 май.

Петчленният отбор разработи иновативен проект на пръстен, който премахва нуждата от носене на лични документи и банкови карти.

Състезанието „Innovation Camp” се организира за четвърти път от образователната организация Джуниър Ачийвмънт-Янг Ентърпрайз Европа, като за втори път български участник е сред победителите.

Тази година се включиха 78 ученици от 14 европейски страни.

Отборът-победител, в който участва Андрея Петрова заедно с ученици от Белгия, Естония, Норвегия и Турция, разработи универсалният пръстен GLORING, в който са закодирани всички лични данни. Целта на пръстена е да облекчи ежедневието на хората като премахне нуждата от носене на лични документи и портмонета. По този начин изобретението ще съкрати времето за чакане по опашки и ще намали употребата на ресурси като хартия и нефт. Пръстенът може да бъде активиран само чрез пръстовите отпечатъци на неговия собственик, което премахва рисковете от злоупотреба с лични данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови