България вече е покрита от противоракетния щит

Юлиан Христов 21 май 2012 в 07:38 1485 1

НАТО. Снимка: БГНЕС
НАТО. Снимка: БГНЕС
Точно от 01. 05 часа тази нощ българско време 100 процента от територията на България беше  покрита от  противоракетния щит на НАТО. Това заявиха пред журналисти президентът Росен Плевнелиев и външният министър Николай Младенов след първото заседание на срещата на върха на Алианса в Чикаго. Страната ни попада в сферата на защита, защото цялата система вече реално работи за страните, които влизат в първата фаза на противоракетната отбрана на Алианса, съобщи БНТ. "В 17.05 часа (1.05 часа българско време) точно обявихме, че първият етап на противоракетната отбрана на НАТО за европейската територия на алианса вече действа. Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност", обясни външният министър.

Младенов заяви, че остава желанието на НАТО да работи координирано с Русия по координирането на противоракетните отбрани, така че да можем заедно да се предпазваме от общите заплахи. На срещата на върха не е имало дебат по резервите на Русия към противоракетната отбрана.

По време на официална вечеря на държавните глави с американския президент Барак Обама започна и обсъждането на втората централна тема от чикагската среща на Алианса за изтегляне на съюзническите сили от Афганистан  до 2014-та. По-рано българският държавен глава разговаря за кратко с американския си колега.

От двустранната  среща на българския президент с холандския премиер Марк Рюте в рамките на форума, стана ясно, че Холандия ще чака юлския доклад на еврокомисията за напредъка на страната ни преди парламентът на страната да вземе  решение за подкрепа на присъединяването на България към Шенген. Рюте  изрази надежда, че напредъкът на  страната ни ще бъде отчетен. Росен Плевнелиев пък каза, че всички български институции работят за реформи – особено в областта на правосъдието и вътрешните работи. И приетият закон за конфискацията на незаконно придобитото имущество е голяма стъпка в тази посока. Ето защо по думите му България трябва да бъде съдена по резултатите, които е постигнала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews