България през 1185-1207 г. и при Стамболов на изпита по история в СУ

Елица Мартинова 01 юни 2013 в 09:58 3024 0

Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов
Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов

„Възстановяване и развитие на българското царство (1185-1207 г.)” и „България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.)” са двете теми, изтеглени на кандидатстудентския изпит в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Изпитът по история откри кампанията. Началото му бе в 9 ч. 

Темите по история са формулирани рано тази сутрин от изпитна комисия, съобщиха от СУ. В конспекта са включени всички важни моменти от българската история – от развитието на българската държава през VII в. до участието на България във Втората световна война в средата на XX век.

За самия изпит бяха изтеглени две, а кандидат-студентите могат сами изберат по кой от двата варианта да работят. Те ще имат 4 астрономически часа, за да развият темата си.

Проверителите ще оценяват структурата на изложението и логическата връзка между събитията; подбора на фактологическия материал и неговата систематизация в хронологическа последователност; анализа и обобщенията върху събития, личности, явления и процеси, свързани с основните въпроси на темата; използваната историческа терминология; езиковата и стилистична грамотност.

При пропуск на основен въпрос оценката се намалява до две единици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!