Авторът на "интернет лумпените" се загрижи за психичното здраве на нацията

Нели Чолашка 03 юли 2013 в 12:54 5323 31

Депутатът Христо Монов от БСП.
Депутатът Христо Монов от БСП.

"Застрашено е психичното качество на нацията и който твърди, че това са популистки мерки, не се интересува от националната сигурност, от бъдещето на нацията. Невзимането на мерки ще доведе до личностен резултат, който в момента виждаме на площада".

Това обяви депутатът от БСП Христо Монов по време на дискусията в пленарна зала по двата законопроекта, внесени от левицата, предвиждащи нови мерки за насърчаване наемането на безработни младежи.

Монов се прочу още в началото на протестите срещу кабинета "Орешарски", когато взриви социалните мрежи с изказването си:

"Технологията роди днес интернет лумпените. Те протестират за всичко. Може би ще започнат да протестират и за това, че съществуват. В други държави отнемат родителските права при участие на дете в политически митинги."

Повече от час депутатите от БСП и ДПС демонстрираха познания за проблемите на младежите и причините за безработицата сред тях. Двете партии и "Атака" вчера единодушно приеха двата законопроекта в социалната комисия.

Те предвиждат до края на годината да бъдат заделени средства в рамките на бюджета за действия по заетостта за 2013, за да се осигури заетост на около 2000 младежи, както и стипендии за тези, които участват в мотивационно обучение.

Единият законопроект е внесен от лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители и предвижда осигуряване на първо работно място на безработни млади хора до 29-годишна възраст, завършващи средно или висше образование.

Предлага се на работодателя да получава средства за част от осигуровките на наети безработни младежи за период от 6 до 18 месеца. Работодателят се задължава да продължи договора на младежа за още една година.

Поемането на част от осигуровките не е голям стимул, за да бъдат наети безработни младежи без опит, предупредиха при дискусията в социалната комисия от Българската стопанска камара (БСК).

Вторият законопроект е на Антон Кутев от БСП и други депутати от левицата. С него се предлага да се предоставят субсидии на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи на длъжности, съответстващи на придобитата от тях квалификация. Периодът на субсидията също ще е от 6 до 18 месеца.

С друга мярка се предвижда насърчаването на наемането на младежи до 29 години с основно и по-ниско образование и без квалификация за обучение на конкретно работно място под ръководството на наставник. Обучението на младежа и възнаграждението на наставника ще се поемат от държавата.

Депутатите от БСП, ДПС и "Атака" приеха единодушно на първо четене двата законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!