Атака срещу българската база в Кандахар

18 март 2013 в 09:47 3232 0

Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев. Снимка: БГНЕС
Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев. Снимка: БГНЕС

"Докладваха ми, че срещу българската база в Кандахар е била изстреляна ракета. За щастие, паднала далеч, без жертви и поражения."

Това обяви пред БНТ тази сутрин служебният министър на отбраната Тодор Тагарев.

Инцидентът е станал малко преди ротацията на българските рейнджари от Афганистан.

Вчера от Афганистан се прибраха българските военнослужещи от 13-та рота. Те са в добро психическо и физическо състояние, уточни той.

Тази сутрин е кацнала и последната група от наши рейнджъри. На 26 март в Казанлък ще се проведе официалната церемония по посрещането им.

Последната сериозна атака над базата в Кандахар беше през януари 2010 година, като тя съвпадна с посещението на тогавашния министър на отбраната Николай Младенов при българските военни в Афганистан. Тогава четирима български рейнджъри пострадаха, след като изстреляна от талибани ракетата се взриви на 200 метра от мястото, където министърът е провеждал среща с българските войници. При обстрела тогава пострадаха и трима чуждестранни войници.

Отговорност за атаката пое Движението на талибаните в Афганистан като обяви, че целта е бил именно Николай Младенов. Българските власти отрекоха министърът да е бил мишена. 

Пред БНТ в понеделник сутрин военният министър Тагарев заяви, че сделката за купуване на нови изтребители за армията няма да бъде приключена от служебното правителство. "Нямам намерение да финализирам сделката за изтребителите. За големи проекти трябва да има решение на НС, а в момента такова няма, така че няма да се финализира тази сделка", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!