Ангел Марин помилвал садисти

Мадлен Шишманова 02 април 2012 в 11:04 1585 0

Ангел Марин. Снимка: БГНЕС
Ангел Марин. Снимка: БГНЕС

Бившият вицепрезидент Ангел Марин е помилвал трима затворници, които са убили невинни хора „с особена ярост и нечовешка жестокост“, съобщава БГНЕС.

Осъденият на 18 години лишаване от свобода Р. Георгиев е бил помилван, въпреки мнението на Комисията по помилванията да не бъде помилван.

През май 2004 година Марин самостоятелно решава да помилва.

Георгиев е убил „ с особена ярост и нечовешка жестокост“ нищо неподозиращ невинен човек. Той  се е „ скрил в крайпътните храсти и като се убедил, че пострадалият е сам, го нападнал и с нож му нанесъл 46 прободни - прорезни рани, от които 14 в областта на главата, а 6 - в областта на устната кухина", пише Комисията.

Р. Ангелов, който е бил осъден също на 18 години лишаване от свобода по дело №252/95 на ОС Бургас, също е бил помилван от бившия вицепрезидент, въпреки че мотивите на Комисията по помилванията това да не се случва са стряскащи. Комисията изтъква, че „ след като се скарал с жената, изчакал тя да заспи, взел предварително приготвена брадва и й нанесъл три удара в тилната част на главата. Според мнозинството от членовете на Комисията, изключителното право на вицепрезидента да помилва не трябва да се използва като обикновен арсенал за подпомагане поправянето и превъзпитанието на лишените от свобода". Третият помилван на 3 август 2004 година от Ангел Марин С. Симеонов е осъден на 20 години затвор по дело №28/94 на ОС Ямбол. Комисията е категорична, че лицето не трябва да бъде помилвано. "Убит е възрастен 64-годишен човек, за да му бъдат отнети каруцата и магарето, при това с ужасяваща жестокост, стигаща до садизъм", се казва още в позицията на Комисията по помилвания. Агенция БГНЕС не публикува описанието на извършеното престъпление поради неговата изключителна жестокост. Тази жестокост очевидно не е трогнала особено президентската двойка по онова време Георги Първанов и Ангел Марин и вицепрезидентът предлага помилване и за тримата тежки престъпници. През март бе публикувана пълна справка на помилваните хора в двата мандата на вицепрезидента Ангел Марин. От нея стана ясно, че Марин е помилвал 529 души, които са извършили тежки престъпления, а 232 са убийци. Нарушения има и при даването на българско гражданство, включително и на лица със спорно минало. На 15 февруари в Народно събрание бе създадена анкетна комисия, която разследва действията на президента и вицепрезидента за периода 2002 - 2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!