17% от помилваните от Марин върнати в затвора

Юлиан Христов 06 март 2012 в 14:36 1343 0

Комисия за помилванията в парламента. Снимка: БГНЕС
Комисия за помилванията в парламента. Снимка: БГНЕС

Близо 17% от незабавно помилваните от вицепрезидента Ангел Марин през последните 10 години са влезли обратно в затвора. Това става ясно от справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерството на правосъдието, която беше предоставена днес на депутатите от анкетната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата при помилване, оглавявана от Яне Янев. 

77 души са освободени предсрочно с указ на вицепрезидента. 13 от тях са се върнали обратно в затвора.

Директорът на дирекцията главен комисар Митко Димитров обясни, че на практика става въпрос за рецидив. Той обаче не можа да отговори на въпроса с какви мотиви са помилвани тези хора, тъй като кореспонденцията между вицепрезидента и осъдения е лична.

В следващите 10 дни по искане на депутатите от министертвото ще трябва да изготвят справка за това колко от помилванията, направени от вицепрезидента, не са съобразени с препоръките на комисията по помилванията при министерството. Според Димитров оценката за помилване се прави на базата на поведението на затворника, участието му в доброволен труд и в учебния процес, а и на базата на опасността от рецидив и същесвуването на риск за обществото. Преценка се прави и на базата на семейно и социално положение на затворника. По този начин дирекцията в правосъдното министерство изготвя становище, което се предоставя в президенството.

В този случай не съществува субординация между двете комисии по помилванията. Двете работят напълно независимо още от 1990 година насам и това вероятно е водило до редица неясноти при помилванията, коментираха експерти. Днес стана ясно, че депутати ще настояват за законодателни промени, така че човек от комисията по помилванията в министерството да участва и заседания на президентската комисия с право на глас.

Близо 40 служители в затвори са били обект на проверка от прокуратурата и срещу тях са образувани дисциплинарни производства. Става въпрос за охранители в затвори, учители, социални работници и лекари, които са участвали в корупционни схеми, включитело и за издаване на становище за помилване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови