Американски прокурор отказва да приеме доказателства в подкрепа на Гери

Юлиан Христов 19 юли 2013 в 10:47 4955 10

Гергана Червенкова. Снимка: OFFNews
Гергана Червенкова. Снимка: OFFNews

Водещият делото срещу Гергана Червенкова американски прокурор е отказал да приеме доказателства, които са в подкрепа на българката. От американската прокуратура са категорични, че ще започнат да приобщават всякакви доказателства едва след екстрадирането на Гери, разказа самата тя пред OFFNews.

За момента единствените доказателства срещу българката са три клетвени декларации. Едната е на главния разследващ случая от американската служба за борба с наркотиците ДЕА. В документа той е декларира, че Гергана е виновна и е участвала в схема за незаконна продажба на лекарства. Другите две декларации са на прокурори, които се „кълнат“, че казаното от ДЕА е вярно. В същото време днес стана ясно, че в българския съд е постъпила още една клетвена декларация на съдия от Ню Йорк. Нейното съдържание за сега не е ясно, тъй като тя е пристигнала в късния следобед вчера. Остава догадката, че това е поредното, неподкрепено с доказателства, твърдение срещу българката.

В петък за пореден път беше отложено делото за екстрадиране на Червенкова в САЩ. Причината са именно новодошлите документи, с които нито прокуратурата, нито адвокатите на Гергана са запознати. Сред тях е и нота от американското посолство у нас, което било в отговор на решението на съда от 23 май. Тогава Апелативният съд в София поиска събирането на допълнителни доказателства по случая, като преобладаваща част от тях са документи, изискани от САЩ. За сега не е ясно какво точно съдържа нотата.

В същото време от българска страна също отказват да предадат доказателства. В Спецпрокуратурата се намират иззетите компютри от офиса на Гери, а така също и личният и компютър и този на мъжа й. Според българката от съдържанието на компютрите може да стане ясно какви са били служебните й задължения и че тя няма нищо общо с обвиненията, които й приписват. От Специализираната прокуратура отговориха на съда, че няма как да предоставят събраните от дома на Гери вещи, защото те са приобщени към висящо дело, а НПК не позволява те да бъдат прилагани към друго дело. В тази връзка Апелативният съд днес поиска да му бъде предоставено заверено копие от материалите по образуваното досъдебно производство. Съдът иска също да разбере за какво престъпление е образувано това производство, има ли повдигнати обвинения и срещу кого. Съдът също така пита дали събраните вещи са необходими за хода на разследването и дали те не могат да бъдат предадени в САЩ във връзка с искането за екстрадиране.

Според американския адвокат на Гергана Червенкова, най-ранната дата, на която може да стартира делото срещу нея и още осем души, е септември 2014 година. По делото вече има определен съдия, който бил познат с това, че гледал делата си изключително бързо и се съобразявал максимално със спазването на човешките права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!