9 БГ роми опънаха палатка в Лондон, дадоха им жилище

Вероника Шербанова 11 септември 2012 в 13:42 2958 2

Семейство роми направило бивак в центъра на Лондон, за да получи социални помощи, от които да преживява. За това разказва днешният брой на в. "Сън".  

Начинанието им се увенчало с успех. Само три седмици по-късно те вече живеят в жилище, отпуснато им от правителството и отказват да се приберат в България.  

В статията си със заглавие "Алчни българи" вестникът разказва за 41-годишния Руси Георгиев, 34-годишната Мариана Събева и техните седем деца. Семейството пристигнало в Лондон с автобус преди три седмици.

Първоначално се настанили в общински център за извънредни ситуации. Не след дълго обаче те се преместили пред Уестминстърската катедрала в центъра на британската столица. Изданието съобщава, че те спели на земята, точно пред вратите на храма.

Уестминстърската община била принудена да им намери подслон заради децата, които е недопустимо да живеят на улицата.

Ромите подават молба до външното министерство с искане за убежище. Така само три седмици след пристигането си във Великобритания те вече живеят в отпуснатото им от правителството жилище.

Властите предложили на Руси, Мариана и децата им билети за връщане в България, но те отказали.
Руси разказал на свои приятели, че е пристигнал в Лондон със семейството си, за да се живеят от социални помощи, пише изданието.

Познатите му обяснили, че в България не могат да се радват на такива помощи, затова във Великобритания ще пристигат и други роми, разчитащи да получат подобни облаги.

„Правителството трябва да направи така, че да не се допуска Великобритания да става лесна мишена за подобен вид „туризъм“, категоричен е Матю Синклер от Алианса на данъкоплатците. „Даването на убежище няма цел да финансира живота на някой, който да живее за сметка на данъкоплатците“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Парламентът на живо