7 г. затвор за непълнолетния убиец на 12-годишния Цветан

Юлиан Христов 23 ноември 2012 в 16:46 3454 4

Борислав Богданов. Снимка: БГНЕС
Борислав Богданов. Снимка: БГНЕС

Седем години и четири месеца затвор получи убиецът на 12-годишния Цветан Цанов.

Момчето беше открито мъртво на 23 август 2011 година в близост до трамвайното депо на бул. „Ботевградско шосе". Цветан е убит от приятеля си 17-годишния Борислав Богданов, защото не му е платил 50 лв. за счупена саксия с марихуана. В деня, в който двамата имали уговорка парите да бъдат върнати, Цветан обяснил, че няма пари. Борислав изпаднал в ярост и наръгал момчето 76 пъти в тялото, като отделно от това по главата и ръцете на момчето са открити още 19 рани. 

Цветан почива от масивна кръвозагуба минути по-късно.

17-годишният Борислав ще излежи присъдата си в поправителен дом при първоначален общ режим, като към присъдата се приспада една година, в която момчето е било в ареста. Така реално той ще трябва да излежи шест години и четири месеца. Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд. 

Прокуратурата поиска най-високото в случая наказание - след като Борислав призна пред съда изцяло вината си, процесът, който стартира днес, мина при съкратена процедура без допълнителни разпити на свидетели и назначаването на експертизи. Така от максимално възможните 12 години, които той можеше да излежи, се приспадна 1/3. За това прокуратурата поиска осем години затвор. Съдът обаче свали шест месеца от наказанието. 

Борислав ще трябва да заплати и 150 хил. лв. обезщетение на родителите на Цветан, както и близо 19 хил. лв. разноски по делото и държавни такси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови