Стартира делото за убийството на 12-годишния Цветан

Юлиан Христов 23 ноември 2012 в 09:33 1249 0

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Днес е първото заседание по делото срещу 17-годишния Борислав Богданов, който миналият август уби в столицата по особено жесток начин съседа си Цветан. 12-годишното момче загуби живота си заради спор за 50 лева.

Делото за убийството на Цветан започва година и половина след смъртта на момчето, въпреки пълните самопризнания на обвиняемия. На 20 септември 2012 г. младежът беше пуснат от следствения арест, защото е непълнолетен и вече е изтекъл законовият срок от една година, в която обвиняем може да бъде държан зад решетките, без да е стартирал съдебен процес срещу него.
 
Двете момчета били приятели, докато Цветан не се превърнал в длъжник на Борислав, заради случайно счупена саксия с канабис. Той станал жертва заради дълг от 50 лева, който не успял да предаде на време. Така във фаталния 23 август момчето било намушкано с нож от приятеля си над 11 пъти.
 
Преди месец родителите на Цветан изпратиха отворено писмо до 21 институции, заради факта, че Борислав е на свобода. Момчето живее на 200 метра от близките на жертвата си. Семейство Цанови, които основаха фондация на името на убития си син, са притеснени и за другите си две деца.
 
Фондацията е насочила усилията си към спиране на насилието сред децата и да ги научи на трудолюбие и уважение към живота на другите. В момента се набират средства за изграждане и оборудване на занимания за деца и млади хора от столичните райони, в които има концентрация на противообществени прояви тормоз над деца. "Убедени сме, че е необходимо да имат ранна професионална ориентация и достъп до реална работа, съобразена с тяхната възраст, възможности и интереси и при спазване на всички законовите изисквания. Смятаме, че проявите на насилие и агресия могат да бъдат сериозно намалени, ако децата виждат перспектива за себе си и живота си", пише в сайта на фондацията.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!