Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

5 часа доброволци гасят пожар на Беглика (снимки)

Владимир Йончев 06 август 2012 в 12:14 2268 1

Доброволци гасят пожара на Беглика
Доброволци гасят пожара на Беглика

 

Повече от пет часа горските от държавно ловно горско стопанство Беглика, пожарникари от Батак и над 20 доброволци на Беглика Фест се бориха с разрастващ се горски пожар.

Благодарение на всички тях, пожарът не успя да стигне до гората, а оттам - и до резерват Беглика и да засегне уникалната природа там.

Борбата с пламъците е започнала около 18.00 часа вчера следобед. Пожарът е бил локализиран към 22.30, овладян и загасен окончателно малко преди 1 часа тази нощ.

Според горските, най-вероятната причина за него е невниманието на берачите на горски плодове.

Пожарът е засегнал около 4 декара подлесна растителност и благодарение на всички, които се включиха в гасеното, не се е разраснал опасно, което би нанесло непоправими щети.

Доброволците на Беглика фест бяха наблизо заради подготовката на фестивал "Беглика", и цял ден вчера събираха отпадъци, трупани от “къмпиращите” в защитената територия. Събрани са над 120 чувала боклук – като цяло по-малко от предни години.

При акцията обаче младите хора е трябвало и да слагат нови чували на боклука на летовниците около язовира, които трупат отпадъците си в специално обособено “сметище”, тъй като повечето са били в разкъсани найлонови торбички. Най-неприятната и нова практика е туристите да си оставят чувалите по пътя - вероятно, за да улеснят събирането му, вместо да си го превозят сами, което би трябвало да е отговорното поведение в планината.

През 2011 година Беглика фест създаде и компости в местността Батлъбоаз, в които органичните отпадъци могат да се изхвърлят и така да обогатяват почвата, а и освен това не затрудняват рециклирането на другите отпадъци чрез гниенето. За съжаление, там сега бяха открити множество нерециклируеми такива, оставени от пишман-туристи.

Традиционно доброволци на събитието за хармонично общуване с природата почистват около фестивалната зона, но и около целия язовир всяка година от остатъците от “туристи”, които макар по-малко на брой, се оказва, че имат много по-сериозен екологичен отпечатък върху зоната от посетителите на фестивала, главно заради липсата на отношение, което да я пази, а не само да я ползва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!