„Мултипринт“: Намерените бюлетини са отпадък - смачкани и негодни

Последна промяна на 12 май 2013 в 10:14 3025 6

Печатницата
Печатницата "Мултипринт", в която вечерта на 10 май бяха открити над 350 000 фалшиви бюлетини. Снимка: БГНЕС

„Бракуваните бюлетини в печатницата в Костинброд са отпадък, който се съхранява на купчини. Те не са подреждани и не са готови за спедиция“, категорична бе пред bTV Донка Борисова – консултант в отдел „Продажби“ на „Мултипринт“ и отговорник на склада.

„Бюлетините са под формата на отпадък - остатъци от различните машини, през които са преминали при обработката. При всяка машина остава някакво количество брак, което е разкъсано, криво сгънато, лошо залепено. Те са под формата на лист, незалепени са, неправилно залепени – те са остатъци. Те не са подредени. Те са от всички градове остатъци – защото за всеки град има определен тираж и бюлетините са различни. Целият брак е нахвърлян на купчини, не виждам как би могъл да се използва“, поясни още Донка Борисова и допълни: „Нормално е да има брак, докато се настройват машините. За всеки избирателен район дължината на бюлетината е различна и съответно настройките на машините се променят.

Според нея в т. нар. „технологичен брак“ цари такъв безпорядък, че е невъзможно да се установи точният брой на негодните бюлетини.

Тя коментира, че стандартните бюлетини, които са транспортирани за вота на 12 май, са били подредени в стандартни европалети, побиращи 7 реда от по 10 кашона, във всеки от които има по 350 бюлетини. По думите й те са изпратени към страната на 7 май, а в столицата – на 8 май.

„Потресени сме от шума, който се вдигна вчера. Това е удар по репутацията на компанията, градена с години. Сега как ще кандидатстваме за какъвто и да било конкурс? Тук работят съвестни хора, които осъзнават отговорността на работата си. Обвиняват обикновените работници, че искат да правят политически чудеса“, каза още Борисова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2013 в 12:34

Bau Bau, да това са бюлетините които не са успели да изпратят където трябва. Благодарение на ДАНС. 10 палета неизпратени допълнителни бюлетини. Задържани 2 дни преди изборите. "Технологичния брак" е от напълно годни бюлетини. Все едно да намерят 10 палета оригинални банкноти и някой да обяснява, че те "не могат да се ползват понеже са малко измачкани"

12.05 2013 в 11:43

Това с бюлетините май беше последното предизборно изригване на лайномета.
Очаквайте довечера следизборно изригване. :D

12.05 2013 в 11:18

Ако напечатаните бюлетини е трябвало да бъдат предварително попълнени от активисти от партията на ГЕРБ, как върху тях ще се поставят два печата от различните секционни комисии (стотици/хиляди на брой) и после ще бъдат пуснати в урните за гласуване? Не е ясно и защо тези бюлетини ще бъдат още в печатницата до последния ден ако е трябвало да бъдат използувани за фалшификация?! Второ - технологичният брак (макулатура) е бил съхраняван в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключването на изборите, както е според изискването (вижте текста на обществената поръчка за отпечатването на бюлетините). Е, какъв е проблемът – нали този технологичен брак (бюлетини) са намерени в печатницата, а не в централата на ГЕРБ. Щеше да е наистина съмнително, ако тези бюлетини не бяха намерени в печатницата, нали!?

12.05 2013 в 10:35

Никола, отвори сайта на прокуратурата. Ако някой се е скрил и мълчи - това е мутромилиционерът ББ.
Ето официалното съобщение на прокуратурата:

По повод съобщения в средствата за масова информация - гр. Костинброд

11.05.2013

По повод съобщения в средствата за масова информация относно проведени действия по разследването в печатница в гр. Костинброд, Пресцентърът на прокуратурата уведомява за следното:

След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност", Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК. На 10.05.2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели. В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества.

Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12.05.2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.

12.05 2013 в 10:31

До г-жа Донка Борисова: Никой не обвинява "обикновените работници, че искат да правят политически чудеса". Разбирам, че трябва да се защитите. Разбирам, че за някой е много страшно, за други тъвно, за трети весело... Нали сме правова и демократична държава? Е, хайде оставете институциите да си свършат работата.

12.05 2013 в 10:27

Да излезе някой от прокуратурата и да каже на хората - да бюлетините са смачкани, наядени, нарязани, не бюлетините са палетизирани и готови за експедиция. Защо мълчат като бити п*д*раси?