Quantcast

Задава ли се коалиция ГЕРБ-ДПС?

Веселин Желев Последна промяна на 15 септември 2013 в 23:12 7446 18

Веселин Желев
Веселин Желев

 

Веселин Желев

Задава ли се коалиция ГЕРБ-ДПС?

Според мене се задава. Преки основания да я очаквам ми дават телефонни разговори с политици от последните дни. За съжаление не мога да ги цитирам по имена. Затова ще се огранича само с косвените белези, че нещо от рода се мъти.

Да започнем с това колко спокоен и весел е напоследък Бойко Борисов. Иска пак да е премиер. Иска да се жени. Колебае се само кое от двете да е по-напред. Ухилен вика на управляващите: “Хайде, подавайте си оставката”. Все едно има казва: “Хайде да пием по една бира”.

Нито Мишо Бирата, нито подслушванията, нито банкянският запис, нито костинбродските бюлетини помрачават настроението му. Те вече са минало. Никой не говори за тях. Дори прокуратурата. 

По-положително е отношението му и към Делян Пеевски. Борисов вече не е сигурен дали следователо-депутато-издадетелят от ДПС и несбъднат шеф на ДАНС е част от олигархията. Той смята, че БСП, а не ДПС се е опитала да използва на мама Ирена детето за мръсни политически поръчки. Опитали са се да злоупотребят с един неопитен младеж.

“Уж не се знае кой е инициирал назначението му за ДАНС. Аз смятам, че това е Станишев, а не Ахмед Доган, когото продължавам да смятам за голям политик”, заявява Борисов.

Защо са тия теманета пред Доган, който пази пълно мълчание?

Поведението на ДПС също предизвиква въпроси. При откриването на новата парламентарна сесия на 4 септември лидерът на партията Лютви Местан съвсем не засвидетелства пълна и безусловна подкрепа на кабинета Орешарски.

“Животът на кабинет ще зависи от неговата социална роля”, каза той.

И още една ключова фраза адресирана лично към Борисов: „Да не съучастваме в делегитимирането на партийната система, защото нищо по-добро не е измислено… Готови ли сте да превърнем в принцип правото на всеки неуспял политически субект чрез протести да сменя правителства?”

Поне аз чета това така: И вие, и ние сме успели политически субекти – партии, които заедно седят в парламента и срещу които улицата протестира. Следователно имаме общи интереси спрямо неуспелите. Те са вашите противници, а не ние.

Да, Местан, развява папка със “скандални назначения” на калинки по времето на ГЕРБ. Борисов му отвръща, че по-добре “калинки”, отколкото “криминалинки”. Димна завеса за пред публиката. Какво може да излезе от разследване на “калинка”? Нима е престъпление да си тъп? Или неук? Ако беше така, затворите щяха да се пукат по шевовете.

ДПС вижда демоскопските данни за популярността на сегашното правителство и разбира, че то всеки ден яде от рейтинга на движението. Рисковано е да събори кабинета. Рисковано е обаче и дълго да го крепи.

Според участници в партийните задкулисия, Борисов е употребил много от таланта си в общуването да ухажва Реформаторския блок като цяло и отделни лидери в него. Не намерил обаче взаимност. Твърди се, че наскоро е заявил в тесен кръг, че те вече не му трябват, защото направил сделка с ДПС.

По какво ДПС се отличава от всички останали партии? По това, че тя никога досега не е “зазиждала врати” и не е горила мостове към никого. (С изключение може би на “Атака”, с която е в симбиоза. “Едната мие другата” под формата на “едната бие другата”).

Ако другите са праволинейни (особено изчезващата “автентична десница”), ДПС е партията на завоите. Затова все са във властта.

Не знам дали съм прав, но ми се струва, че българските турци не се гнусят от лавиранията на върхушката им между останалите партии. Те обаче имат остатъчен страх от това само българи да държат властта и прощават на лидерите си всичко, стига да останат в нея.

Говори се, че сега се готвели за “десен завой”. Особено след пререканията с левицата за това кой всъщност е предложил Пеевски.

Преди евентуалния завой остават поне две неизвестни – кога, по какъв повод и кой ще дръпне щепсела на изкуственото дишане на кабинета Орешарски и какво ще направи прокуратурата със знаковите дела от изтеклото лято.

----------------

Авторът е кореспондент на "Труд" в Брюксел. С негово позволение препечатваме текста от личния му блог

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2013 в 10:11

Това щеше да бъде напълно достоверна и логична и възможна теза до преди това лято. Ако протестите са променили нещо - то е невъзможността вече на "всеядни политици". Дали?

16.09 2013 в 22:55

Че не е добра идея - не е, но пък е тест за качествата на ГЕРБ. А те че ще отричат до последния момент, че има каквато и да е уговорка между тях - дежа-вю... по време на цялото си управление ГЕРБ бяха в безмълвна коалиция с ДПС.

16.09 2013 в 21:27

Поредната манипулация!

16.09 2013 в 21:21

Това не е добра идея! ГЕРБ не трябва да се коалира с турците!

16.09 2013 в 19:30

Авторът на тази статия май е пил "блатна вода".

16.09 2013 в 17:42

Определено НЕ!

16.09 2013 в 17:18

Уважавам автора, но ми звучи абсурдно! ГЕРБ ще загуби огромна част от електората си, а и как на Боко ще му се отплесне езика да обясни една подобна коалиция, след като "хранеше" ДПС години наред и отличаше всякакви съглашения с тях? Все пак за разлика от електората на ДПС, сред избирателите на ГЕРБ, макар и не мнозинство, има и разумни и мислещи хора. Те няма как да приемат подобен завой.

16.09 2013 в 16:52

A "реформаторите" все още се правят на ощипани моми.Не мисля,че "дружба" между ГЕРБ и ДПС е добро решение!

16.09 2013 в 14:12

Как премиер? Затвор заслужава, той и всички гнусни отрочета на комунизма.

16.09 2013 в 13:43

Борисов заслужава да е пак премиер!