Русия има три варианта за действие в Сирия – един от друг по-неблагоприятни

Ганчо Каменарски Последна промяна на 20 септември 2015 в 19:20 18850 43

Путин пак е скроил нещо

От Сирия вести за руското присъствие идват или когато Путин реши новината да излезе в публичното пространство – например факта за разговора на военния министър Сергей Шогу с американския му колега Ащън Картър, или когато нещо не може да се скрие – като минаването на десантните кораби през Босфора с военна техника, изгражданата инфраструктура на пристанището и строителните дейности на летището Басел ал Асад край Латакия недалеч от Дамаск.

Изгражданата авиобаза край Латакия

Много е трудно да се долови тънката граница между информация и дезинформация: какво ли има под маскировъчните мрежи на корабите, кога и как са прекарани седемте танка, какъв модел са изтребителите – МиГ-31 или Су-30? Опитните западни анализатори откриха в космическите снимки на летището край Латакия дори няколко вертолета без монтиран носещ винт, но дали са щурмови Ми-24/35 или транспортни Ми-17, все още си е загадка. Това би означавало с доза категоричност да се прогнозира характерът на приготовленията за евентуално участие на руската армия в сирийския конфликт.

Преминаващ през Босфора руски военен кораб с военна техника

Не могат да се скрият строителните дейности и на сателитните снимки в сайта foreignpolicy.com От 16 септември се виждат новата пътека за рулиране, двете стоянки за вертолетите, пристигналите с товар десантни кораби. Според сайта military-informant.com, панелните модулни сгради могат да поберат поне 1000 души, издигната е и подвижна кула за въздушен контрол. Путин няма да е Путин, ако на летището вече не е изградена надеждна ПВО, която да прикрие района за дислоциране на военния контингент. Има сведения за присъствие на отряд безпилотни летателни апарати. Най-вероятно обаче засега се трупат сили предимно за охрана и мощна отбрана на летището.

Сирийски войници край руски транспортен самолет Ил-76

Усещането не оставя съмнение, че Русия влага финансови, материални и човешки ресурси с оглед на дълговременно военно присъствие. Дали стратегията на Путин ще се оправдае, е рано да се гадае – засега са важни неговите кроежи и тяхното начално изпълнение.

Мишката прави планове, котката ги разваля.

В случая кой кой е?

Наличието поне на 4 изтребителя, за които оповести агенция Ройтерс, позволява коментар, изпълнен с реалистични предположения. Малка е вероятността, както се твърди, това да са тежки 40-тонни изтребители-прехващачи МиГ-31, дори и модел „Э” за радиоелектронна борба. Те могат с огромния си боен радиус и висока свръхзвукова скорост да прикриват руските обекти/войски единствено от „приятелския огън” на самолети от НАТО. Но е изключено Путин да се реши на авантюра в Сирия, ако поне гърбът му не е осигурен.

По информация на сайта „Военный информатор”, самолетите са пристигнали в Сирия в периода от 26 август до 5 септември, натоварени на Ан-124. В интернет се появи фотография на насочващ се за кацане със спуснат колесник двуместен многоцелеви Су-30.

Кацащ руски Су-30 край Дамаск

Същото твърдят и очевидци. Това затвърждава предположенията, че малкият брой самолети имат само отбранителни функции.

На 18 септември се състоя едночасов телефонен разговор между военните министри на САЩ и РФ – Ащън Картър и Сергей Шойгу. Това обаче е само началото на не кратък военно-дипломатически маратон, който закономерно ще мине през възходи и спадове. Върху темпа му ще влияят преди всичко дейността на „Ислямска държава” и приготовленията на Русия в Сирия. Едва после ще се чуе гласът на оръжията.

Европа много иска час по скоро мир, за да може да върне поне част от бежанците в Сирия. Едва ли обаче тя ще прояви оня хъс, с който разби с авиация държавата Либия и остави от нея фрагменти, непрестанно бълващи бежанци.

Със САЩ нещата са по-различни. Тук ще сработи поговорката, че който не участва в битката, няма да дефилира в триумфа на победителите. Сиреч Вашингтон не може да остави всичките лаври за Русия, респективно за Путин.

Вашингтон го е страх „да свири втора цигулка”, а точно това го заплашва изявата на Путин на 28 септември на заседанието на Генералната асамблея на ООН.

И тук нещата не са дефинирани еднозначно и категорично. Прякото участие на Русия ще зависи от множество фактори. На първо място са съюзниците: ще участват ли САЩ, Турция и Иран в кампанията против „Ислямска държава”, какво е състоянието на армията на Асад, каква линия на поведение ще избере въоръжената сирийска опозиция, може ли да се предвиди реакцията например на Катар и Саудитска Арабия, как и кога ще завърши кампанията в Йемен?

На второ място са фактори от икономическата ситуация (цените на нефта, санкциите на ЕС, търговския обмен РФ-Китай), оценка на подготовката на руската армия, разрешаването на украинската криза, какви ще са обществените настроения в Русия и в Европа? Дори трябва да се отчете оптималният за бойни действия сезон в региона. През това време руският Генерален щаб непрекъснато ще разработва различни варианти за бойни действия.

Ако обаче руските военни получат заповед за действие в Сирия против „Ислямска държава” с точно дефинирана рамка за цели, размах, срокове и използвани ресурси, пред тях ще застане изключително сложна задача.

Предстои да се организира воденето на бойни действия от експедиционен характер на малко познат и непредсказуем географски и политически театър. Потенциалният противник е многоброен и добре организиран на тактическо равнище, мотивиран до фанатизъм, познаващ релефа и с богат боен опит в настъпление и отработена пасивна защита от въздушни удари.

Не бива да се пренебрегват и малкото активни противовъздушни средства на ИД: с ПЗРК над Сирия бяха свалени изтребител F-15 и щурмовик А-10 от ВВС на САЩ и самолет F-16 от ВВС на Йордания.

Изключително важно е да се уточни как ще бъде организирано взаимодействието с водената от САЩ коалиция, нанасяща авиационни удари по обекти на ИД, и това предполага сформиране на съвместни екипи поне на оперативно равнище. В небето над ИД оперират самолети, вертолети и безпилотни апарати от ВВС на САЩ, Великобритания, Йордания, Саудитска Арабия, Турция, Израел, Иран, Австралия и на самата Сирия. По време на „Пустинна буря” американците, опасявайки се от произшествия, не препоръчаха на Израел да включи своите ВВС в ударите по Ирак. Важно е също да не се допуска „приятелски огън” не само по сирийските правителствени войски, но и по отношение на кюрдите и „умерената опозиция”, атаката над които може да доведе до конфронтация със западната коалиция. А разграничителните линии между тях с ИД често са условни и динамично променящи се. По информация на германското издание "Bild am Sonntag", Вашингтон изразява готовност да оказва на Москва подкрепа в сферата на разузнаването. По данни на изданието, делегации на ЦРУ и Службата за външно разузнаване на Русия са се срещнали в Москва миналата седмица и са обсъждали сътрудничеството между Русия и САЩ в Сирия.

Впрочем не е възможно Путин да разглежда коалицията на Запада изключително като приятелска: те имат общ враг, но подкрепят различни сили – за Русия това е Асад, а за Запада – опозицията и кюрдите (последните пък са смъртни врагове за Турция).

Изходът е в нанасянето на концентрирани удари с висока точност от авиацията и ракети по военни и други обекти на ИД. Дефинирането е лесно, но не и изпълнението.

Руският експерт Михаил Шматов много подробно анализира три възможни варианта за бойно участие на руски военни в Сирия, които тук ще бъдат само маркирани.

1. Дистанционно въздушно настъпление, при което ВВС и ВМФ на Русия нанасят удари от територии извън сирийските граници с използване на:

 Крилати ракети Х-101 и Х-555 от бомбардировачи Ту-95МС, Ту-160 и Ту-22М3, изстрелвани над неутрални води в Черно и Каспийско море или над Средна Азия;

 Крилати ракети “Оникс” или “Калибр” от кораби и подводници в южната част на Черно море, източната част на Средиземно море и от Каспийско море;

 Всички типове ракети клас „въздух-земя” от фронтови бомбардировачи и многоцелеви изтребители извън териториалните води на Сирия.

Плюсовете на такъв сценарий са ограничено участие и не въвличане в сирийския конфликт, липса на заплаха за самолетите и пилотите. Минусите са невъзможност за доразузнаване и коригиране, ограничени средства за нападение.

2. Въздушно настъпление от бази на сирийска територия.

Вариантът е класически – постоянно разузнаване и бойно дежурство над театъра на бойните действия, висока точност на попадение и поражение с бомби, ракети и снаряди. Голяма е обаче вероятността от поражение на самолети и пленяване на пилоти. Най-сериозната опасност е атаката на базите по суша, защото на сирийската армия не може да се разчита да охранява надеждно подстъпите.

3. Въвеждане на сухопътен контингент в Сирия

Това е най-желаният на Запад и най-неблагоприятен за Русия сценарий, пораждащ асоциации с Афганистан с тази разлика, че Сирия и Русия нямат сухопътна граница, а въздушните пътища преминават над Турция (член на НАТО) или над неспокойния Ирак. Руският флот има ограничени логистични възможности заради липса на универсални десантни кораби и пълноценни самолетоносачи.

Русия е в състояние за 3-4 денонощия да прехвърли в Сирия до 5 въздушнодесантни дивизии с цялата им техника, после да усилва групировката по море. А след това?

Перспективата за участие в затегнати сухопътни боеве не е оптимистична. При неблагоприятно развитие на събитията руската групировка може да бъде отрязана от Родината.

ИЗВОД: Русия не е в състояние гарантирано ефективно да противостои на ИД. Избраната засега стратегия за военна подкрепа на Асад без пряка намеса в бойните действия изглежда най-предпочитана. Неблагоприятното за правителствените войски развитие на събитията в Сирия и несполучливата въздушна кампания на Коалицията на западните и близкоизточните държави против ИД принуждават Русия да потърси алтернативни способи за борба с терористичната групировка. Тя обаче не трябва да разчита на сухопътните войски на Иран и на ВВС на Коалицията.

Развръзката обаче може да дойде изненадващо бързо, защото проблемът с ИД не търпи изчакване и отлагане. И навярно в основата на изхода пак ще стои вездесъщият Путин. Дали пък не очакваме с прекомерни надежди 28 септември?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2015 в 12:03

ЗАЩО БЕЖАНЦИТЕ НЕ ОТИВАТ В РУСИЯ, НАЛИ ТАМ Е РАЙ?

23.09 2015 в 10:08

rusiya tochno moje da im prudne na ryazaniya na id rusiya v momenta ne e nishto poveche ot gniesht trup na umryala gramadna mechka darjava sastoyashta se ot alkoholici i prostitutki znam che va darji vlagata na soca ama kvo da vi kaja syakoy chudo tri dni onya vremena otminaha bratya bulgari rusiya ima mnogo slaba politika ima desetki narodi koyto iskat da se otdelyat ot rusiya i dasa nezavisimiv interes na istinata vapros na vreme e i sibir da stane avtonomiya

22.09 2015 в 15:06

не те знам трол ли си, какъв си, че говориш такива глупости, но един исторически грамотен и запознат човек не би приказвал подобни неща! това твоето са откровени лъжи!
не е тайна коя е стронута с ней-висок % обратни сред населението и съответно армията и може ли да отговориш от къде реши това за самоубийствата?
ти въобще можеш ли да обосновеш което и да е било от твърденията си?
лесно можеш да провериш чия армия е с най-много самоубили се, но отново няма д аказвам име за да не решиш, че съм притрастен.
Ако за теб последната спечелена война от Русия е 78г. това просто доказва колко си ‘компетентен’, а за такива като теб народа е казал “Като не разбираш по-добре си замълчи”! Може ли да обясниш защо според теб руските командири са били некадърни, можеш ли да дадеш пример за някоое некадърно действие или това, като останалите ти твърдения е чиста лъжа?
да ми говориш как спечелили само 2 войни и да не можешда ми отговориш на въпроса, коя са губили… ирония! може ли да ми отговориш колко територии е изгубила Русия вселдствие на Японската и и ПСВ? по време на руско-японската война Русия най-малко притендира за Китай и както през 1905 така и през 1921 и 1917г. Русия е в гражданска война, което е единствената причина за напускането на ПСВ и мирният договор, който спомена е анулиран няколко месеца след подписването му.
Относно полско-съветската война, тогава Русия още е в гражданска война, докато Полша получава помощ от Западна Европа и е пресилено да наричаш ‘разгром’ след отгледна точка на воените действия и нищожните загуби след това и все пак е интересно как приемаш Украна, Беларус и като цяло СССР като Русия.
не знам къде намесваш Русия в испанската гражданска война, но дори от гледна точка на СССР, които изпреаща само тактици и техника, войната може да се гледа като спечелена след като е осъществена работническа революция.
Може ли да обясниш за коя руско-финдласка война говориш, защото не мога да си спомня такава в която Русия да е губила?
Къде намесваш Русия е Арабско-Изрелските войни?
Как така Русия губи в Афганистан?
Разпадането на СССР води до ‘загубата’ на студената война и ако си поне малко исторически грамотен би трябвало да знаеш защо се е случило!
Русия спасява Европа няколко пъти, 1 от френците, 2 от немците, освободила толкова народи включително и моят и каквито и глупости да говориш не ще промениш факта, че Русия няма заубена война!
Вижу по какъв начин ‘спориш’, като типичен демагог, даже стигна до там да си измисляш войни!

22.09 2015 в 14:38

Аре, добре де - съгласих се. ФАЩ са ни освободили от "османското присъствие".

Обонго е "добър", Хуйло е "лош". Пиндосите са наши "братя" "стратегически партньори", а рашастанците са "Империя на Злото".

Я как съм ги научил вече опорните точки на Четвъртия хилядолетен райх. Само не ми пишете минуси.

22.09 2015 в 14:02

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, братя българи!

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново с "Манифест към българския народ":

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ ..." и т.н. Това е.

22.09 2015 в 10:41

Миро ти припомни коя е последната война спечелена от Русия. Ако не ти сетърси ще ти кажа Руско-Турската война от 1877-78 година(спечелена въпреки некъдърноста на руските командири или както казва видния вампиролаг БД пкановете за воината могат да разпламат кадет първа година във военото училище на Борунди с малоумноста си). След това с исключение на най - позорната война в руско-съветската история ВСВ всички останали ги губят.
Започвам да ти изброявам по хронологичен ред:
Като Русия:
Руско-Японската война 1907 година. Русия губи 2/3 от флота си и се отказва от всякакви преенции за Китай.
ПСВ Русия подписва позорния Брестки мир
Като Съветски саюз:
Съветско- Полската война разгром на червената армия в резултат на който Съветския Съюз губи западна Белорусия и западна Украйна.
Испанската гражданска война
Зимната война с Финландия
Крейската война
Арабско-Изрелските войни всичките загубени.
Афганистан
Студената война загубата в която води до разпадането на СССР
Можем са да прибавим и чеченските воини(макар че това не са точно воини)
Русия в момента плаща на чеченците да кротуват.

22.09 2015 в 10:14

Балкански в армията на САЩ педерастията е по желание(демек никой не те принуждава да ставаш гей), докато в Рруската педераст те правят насила. За това процента на самоубилите се военнослужеши в Руската армия е най - голям. И тези момчета които са изнасилвани в армията или се самоубиват (защото не могат да понесат срама от това че са били изнасилени) или самите те стават насилници.

22.09 2015 в 02:23

Някой може ли да припомни Русия кога за поселдно е губила вона?
Някой може ли да ми отговори как 'борците за свобода' за една година се превърнаха в терористи в Сирия?
защо 'пищят' след като Русия ще се пори с ИД, или гузен не гонен бяга?!

22.09 2015 в 02:23

Някой може ли да припомни Русия кога за поселдно е губила вона?
Някой може ли да ми отговори как 'борците за свобода' за една година се превърнаха в терористи в Сирия?
защо 'пищят' след като Русия ще се пори с ИД, или гузен не гонен бяга?!

22.09 2015 в 02:22

Някой може ли да припомни Русия кога за поселдно е губила вона?
Някой може ли да ми отговори как 'борците за свобода' за една година се превърнаха в терористи в Сирия?
защо 'пищят' след като Русия ще се пори с ИД, или гузен не гонен бяга?!