Пропагандните тези срещу протеста

18 август 2013 в 14:42 12348 78

Антоанета Цонева
Антоанета Цонева

Автор: Антоанета Цонева

Преглед на пропагандните тези на управляващите и проправителствените медии:

1. Няма лидери - това е проблем, защото протестът няма глас и ще затихне.

2. "Лица" има, но те не са автентични, замесени са в схеми за влияние и контрол, направлявани от либерални тинк-танкове.

3. Народът е разделен и противопоставен по линията София - страната. Имало и хора с проправителствена позиция, но те са заглушавани от агресивните и "скудоумни" протестиращи (виж редакционния коментар на Дума от вчера). Те са се самоорганизирали и са дошли на "спонтанна манифестация" до София.

4. С голямо упорство гражданите се противопоставят изкуствено - в текстовете на наричащите себе си "леви интелектуалци" красиви и умни се сблъскват с бедни и необразовани.

5. Пропагандата твърди, че има ключово разделение между Юнските и Февруарските протести, които сегашният протест презирал - също изкуствена и измислена пропагандна теза. Още повече, че част от сега протестиращите бяха на протестите и през февруари

6. Най-експлоатираната мантра е, че протестът има задкулисие - икономически и политически кръгове, които стоят зад него и пречат на това правителство да направи своите хубави неща; в същото време леви говорители твърдят, че правителството има задкулисие. ( "Правителството има задкулисие, но и протестите го имат. В момента се борят две задкулисия, а хората с истинска гражданска позиция - те май са обречени. Те не са и едва ли ще бъдат политически представени." Искра Баева - интерю за 24 часа );

7. Може да дойде по-лоша олигархия и затова не трябва да има избори сега, а някога. Самите управляващи признават, че Пеевски е от олигархичен кръг, разполагащ с банка и медии, поради това разговорът за отсъствието на  върховенство на закона не се води - в къщата на обесения не се говори за въже.

8. Протестът щял да запази моралната си същност само ако след оттеглянето на Пеевски хората са се прибрали вкъщи - създателите на тази мантра се тревожат силно от продължителността на протеста и че става все по-трудно да се говори как някой му дърпа конците и го плаща 65 дни - вестник Дума настоява да сме интелигентни да се приберем от улиците, но тук има проблем - тези, които призовават към това не могат да намерят доказателства, че архитектите на назначението на Пеевски не редят пасиансите и сега - този въпрос не го коментират - защото знаят, че Пеевски не си е тръгнал, а дърпа канците в името на своя патрон. Или: Приберете се, а архитектите да си останат - това ще направи протеста морален.

9. Липсва диалог, защото някой не позволява на протестиращите да установят контакт с властта и да влязат в преговори с нея. Кой е този някой - естествено задкулисието, търси се изкуствена конфронтация и ескалация, която да срути властта. В същото време поканата за диспут между протестиращи и управляващи в обществената телевизия беше отхвърлена с въпроса: Кои сте вие, че да полемизираме с вас?

Какво пропагандата премълчава:

1. Едно от най-обезсърчителните неща за противниците на протеста е неговата продължителност и невъзможността да се намерят факти за наличието на организация, която плаща на протестиращи. Напротив - има разследвания за обратното - случаят с Атака и нейните милиции.

2. "Говорителите" на контрапротеста  Шамара и Петното никой не ги коментира - за тях е ясно, че са наети и това е приемливо за медийните бухалки и управляващите.

3. На контрапротестите рядко има повече от 30 души. В проправителствените медии той се представя като съизмерим с истинския протест, на който идват десетки хиляди и пълнят "Цариградско шосе" от Парламента до "Плиска".

4. Пропагандата премълчава, че  на контрапротеста на 16 август имаше много хора, които не знаеха защо са там, но  събудени в 4 часа сутринта и подкарани към София с платени неизвестно от кого автобуси. Пропагандата мълчи, че потънали в бедност и мизерия граждани бяха изправени като жив щит да бранят управлението и да осигурят телевизонните кадри за сцени на "къпане в народната любов", макар и пак зад ограждения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!