Първан Симеонов: Гешев е жертва на сделката на Борисов ''власт срещу неприкосновеност''

OFFNews 13 юни 2023 в 09:41 3260 2

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС/архив

Първан Симеонов

Ако Румен Радев не подпише указа за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, разбира се ще се гледа прогнозата за времето - кога ще е най-удобно за типичния софийски жанр на летния протест. 

Това коментира Първан Симеонов - изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", по БНР по повод предложеното от ВСС до президента за отстраняването на Гешев.  

Протестите през 2020 г. имаха 2 мишени - Борисов и Гешев. Хората, които бяха основна движеща сила на тези протести, синя София, в общи линии приеха, че единият от тях е добър, другият - лош. Това е шансът и на Борисов да се измъкне от тази ситуация. Той сключи сделка от типа "власт срещу неприкосновеност" - "Не искам власт, давам ви я, макар че я спечелих на изборите и имах шанс да я упражнявам, за сметка на изпиране, защото само вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев", каза още Симеонов. 

Според него това е урок и за прозападните либерали - че бързи решения няма. 

Иван Гешев е решен да направи, каквото може. Донякъде изненада онези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един момент го пуснаха зад борда. /.../ В България легитиматорите, които казват дали си добър или лош, са прозападните либерали. Гешев е човекът, който може да извади доста обстоятелства. Битката за интерпретации ще мине пак през това - това е първа стъпка на съдебната реформа, Борисов не е идеален, но Радев е от Кремъл - всички тези неща, които много лесно обясняват света и ние сме ги гледали, коментира Симеонов. 

По думите му Иван Гешев би имал политическо бъдеще и това е един от шансовете му да продължи да говори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

13.06 2023 в 10:28

Каскета не е жертва, той е ПРЕСТЪПНИК.

4038

1

Moirae

13.06 2023 в 10:05

Еха , намери се някой да използва определението "жертва" по адрес на Гешев. Далеч по-голяма жертва е съдебната ни система впрегната за това да дава богатство и власт на такива като Пеевски, както и за належащата реформа. Отстраняването на Гешев е само една крачка от началото.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика