От сърцето на Истанбул: Бунтът, който обедини турците

Георги Савчев 03 юни 2013 в 18:57 6362 11

 Йозге Йоздемир
Йозге Йоздемир

Свидетели сме на най-голямата гражданска съпротива в турската история. Протестите обединиха хората в страната, ние отново сме обединени, заяви пред OFFNews.bg журналистът от вестник „Милиет“ Йозге Йоздемир.

Всичко започна заради плановете на правителството да се изгради мол край площад Таксим, да изсече дърветата от парк в сърцето на Истанбул. Първоначално демонстрантите се събраха в парка, за да спасят дърветата. Протестът беше мирен – стояха, четяха книги, пееха песни. В ранните часове в четвъртък обаче полицията влезе в парка и насилствено разпръсна младежите. Хората бяха разгневени от действията на полицията. Казаха: „Добре, това е мирен протест, защо е нужно толкова много насилие?“. И излязоха по улиците. А силите на реда отново отговориха с насилие, разказва Йоздемир.

Според нея, протестът е и реакция срещу „консервативните становища на правителството, на които станахме свидетели до момента. Преди няколко седмици, например, в метрото в Анкара имаше съобщение, с което се забранява „непристойното поведение“. Това беше насочено към младите хора, забранява им се да се прегръщат и целуват в метрото. Хората бяха много раздразнени от това решение. Този тип забрани, ограничения, консервативни мерки също много ядосаха хората“.

В демонстрациите не участват само младежи, а и домакини, възрастни хора, служители на мултинационални компании. „Те излязоха срещу политиките на правителството. Защото правителството и премиерът не слушат собствените си граждани. Например, правителството прие забрана за продажба на алкохол между 22 ч. и 6 ч. сутринта – хората показват своята съпротива срещу подобни забрани“, разказва Йозге.

В момента протестиращите са от различни социални слоеве. Днес например имаше демонстрация в един от най-големите търговски центрове в Истанбул. В тази сграда протестираха много хора, които работят в големите мултинационални компании. Те също протестират. По улиците излязоха и много хора, които са гласували за управляващата Партия на справедливостта и развитието. Те протестират срещу полицейското насилие по време на демонстрациите, каза журналистът от „Милиет“.

Премиерът Ердоган твърди, че демонстрантите са маргинализирани или водени от политически групи. Това още повече разочарова хората. Те казват : „Ние не сме маргинализирани, нито принадлежим на политически партии“, обясни Йоздемир.

Според нея, протестите ще продължат и през следващите дни. „Защото хората все още са разочаровани. А и правителството не променя политиките си, не дава знаци, че ще се вслуша в исканията на хората. Напротив, правителството е категорично: „Продължаваме с проекта край площад Таксим, ще строим“.

Георги Савчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews