Кметицата на Бисер: Обидена съм от глупостите

Юлиан Христов 19 март 2012 в 21:36 3632 4

Кметицата на село Бисер Златка Вълкова.
Кметицата на село Бисер Златка Вълкова.

Повече от месец след трагедията в с. Бисер, доброволци алармираха, че в изплащането на помощите и обезщетенията на пострадалите цари хаос, защото жителите на селото не могат да удостоверят с докменти какво имущество са имали преди потопа. Бедства ли селото, след като то беше обект на огромно внимание и от държавата, и от много неправителствени организации и бизнеса - интервю с кмета Златка Вълкова.

- Г-жо Вълкова, доброволци от Бисер казаха, че имало проблем с изплащането на помощи на пострадалите. Как е организирано изплащането на обещетенията?

- Не знам те откъде имат тази информация. Само казвам следното и приключваме темата, защото много ме ядосаха тези доброволци: Благодаря за труда, който са извършили. Хората, в чиито къщи са били, са много доволни. Но от тези глупости, които говорят, съм много обидена. Както и всички тук от администрацията.

- Запозната сте с твърденията на доброволците...

- Запозната съм, да. И областната управителка на Хасково Ирена Узунова е запозната. Всички сме изключително ядосани за глупостите, които говорят.

- Това означава ли, че обезщетенията се изплащат нормално и хората в Бисер получават събраните помощи?

- Да.

- Има ли трудности с това, че много от хората изгубиха документите си и е трудно да удостоверят имуществото, с което са разполагали преди наводнението?

- Досега с тези неща нямаме проблеми. Това не съзава проблеми. Още веднъж повтарям: благодарни сме им за труда, който положиха. Осигурявахме им подслон. На един от доброволците, който пристигна още първите дни, му осигурихме и храна, макар че не сме длъжни... И изведнъж излизат от Бисер и започват да дават пресконференци и да говорят глупости – че почвите са заразени, че имало още измрели животни и подобни.

- Храни раздавате ли още?

- С раздаването на храните приключихме, каквото имахме като количество, сме го раздали на хората. Възстановени са и доставките в двата магазина на селото.

- Нужда от доброволци имате ли?

 - Не, нямаме. Дори ще ги връщаме, защото имаме горчив опит с доброволци.

- На какво отдавате тези нападки от страна на доброволците?

 - Не знам. Не знам от къде твърдят, като те нямат достъп до някаква информация за това какво се получава като помощи, какво се получава, как се е дало. Те нямат преки впечатления от това, което се случва тук. Техните впечатления са от някакви хора, с които са говорили, които също нямат достъп до информация. Така че всеки може да каже всичко, нали? Обаче откъде е 100 процента сигурен, кой може да каже? Може просто да се клевети.

- Започна събарянето на пострадалите къщи в Бисер, но освен дарените строителни материали, стана ли ясно и кой ще се ангажира със строителството на новите къщи?

- По този въпрос искахме среща с премиера. Още не сме се срещнали. Срещата трябва да бъде и с областния управител на Хасково, те поддържат връзка. Всички жители на селото са настанени или при свои близки, или при приятели. Няма хора без подслон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови