Комплексна експертиза търси виновниците за трагедията в Бисер

Юлиан Христов 29 март 2012 в 13:41 1120 0

с.Бисер.
с.Бисер.
Разследването за причините, довели за инцидента в село Бисер на 6 февруари, е в началото си и е рано да се правят всякакви заключения за това има ли или не виновници. Това обясни пред OFFNews.bg прокурорът от Върховна касационна прокуратура Светла Гергинова, която наблюдава делото.

Тя опроверга публикации, появили се в някои медии днес, за това, че за трагедията в Бисер няма виновници. „Докато не приключи разследването и не бъдат ясни резултатите от назначената комплексна експертиза, по която работят експерти в различни области, не може да се говори за това има ли или не виновни за трагедията“, коментира прокурор Гергинова.

Заради голямата фактическа сложност на случая със заповед на главния прокурор в началото на месеца разследването беше взето под специално наблюдение от прокурори от ВКП. В разследването участие взимат и прокурори от Пловдивската апелативна и Хасковската окръжна прокуратури. Два дни прокурорите от ВКП, заедно със своите колеги, са направили оглед на мястото. „Наистина скъсването е на здраво място, а не където е имало пробойни, налягането е било огромно, но никъде не съм казала, че няма виновни“, обясни прокурор Гергинова. Тя е категорична, че преди експертите да се произнесат със заключение, е рано да се говори за причините за инцидента.

Все още се изяснява и собствеността на язовир Иваново, като се проучват всички събрани и налични нормативни актове. Няклоко дни след трагедията между община Харманли и военното министерство възникна спор за това кой е отговарял за поддръжката на язовир „Иваново”, чиято поддръжка в последните 10 години е занемарена. На територията на язовира, който е ползван и от близкия полигон. С постановление на окръжния прокурор на Хасково в разследването е включен екип от следователи, които трябва да установяват причините за наводнението, както и да търсят отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!