България след вота: барикади или коалиция ГЕРБ - Атака

Георги Савчев 26 март 2013 в 23:24 10876 18

Хората вече усещат, че са обругани и излъгани. Снимка: Николай Китанов
Хората вече усещат, че са обругани и излъгани. Снимка: Николай Китанов

След привидното затишие на протестите следващото избухване няма да бъде разходки по площадите и по улиците. Не искам никого да плаша, но аз смятам, че ще се отиде на барикади. Хората вече усещат, че са обругани и излъгани. Българинът чувства, че е изигран. Чакат ни барикади, заяви социологът Кънчо Стойчев на дискусия за политическия март, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Огромното събиране на обществена енергия не намери пряк изразител. Към момента все едно протестът срещу партиите е имунизирал партиите, разболял ги е за кратко, за да им даде антитела. Но тази протестна енергия няма как да се изгуби – това е висящ протест, той остава да виси като дамоклев меч над политическия елит, коментира политологът Първан Симеонов.

Според Димитър Ганев електоралният потенциал на протеста няма да успее да се реализира на изборите на 12 май, „тъй като вотът ще се пръсне между няколко от движенията, които се опитват да бъдат легитимен представител на протестиращите“.

Двете „крила“ на ГЕРБ

Институтът "Иван Хаджийски" от около година и половина защитава тезата, че в ГЕРБ са се оформили две крила. Едното крило беше около президента Росен Плевнелиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Кристалина Георгиева, а другото крило се свързваше по-скоро с Цветан Цветанов и парламентарната група на ГЕРБ – крилото на партията ГЕРБ. Тези две крила имаха конфликти, имаше напрежение между тях. Според мен е доста повърхностно да смятаме, че служебният кабинет е втори кабинет на ГЕРБ, той е втори кабинет на едно от крилата в ГЕРБ. В този смисъл служебният кабинет не е кабинет на политическа партия ГЕРБ. През последните седмици разделението между двете крила започва да придобива ясни форми, заяви политологът Димитър Ганев.

Във всеки случай събитията напоследък - атаките срещу Плевнелиев, пораждат съмнението, че има и скрити козове, с които той може да бъде притискан, коментира проф. Петър-Емил Митев.

Социологът Кънчо Стойчев обаче не споделя тезата за обособени крила в ГЕРБ:

„Виждаме монолитен, железен ГЕРБ, който има свое ново правителство. В момента Цветан Цветанов си ръководи изцяло МВР и същевременно ръководи изцяло изборния щаб на ГЕРБ. Категорично служебният премиер Марин Райков е кандидатура и еманация на Бойко Борисов“, заяви Стойчев.

Според Андрей Райчев„абсурдът в бъдещия парламент ще бъде в това, че той може да се държи върху съчленението ГЕРБ – Атака. Но аз не виждам как ще продължи това, тъй като ГЕРБ и Атака изразяват геополитически интереси от различен характер“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!