Февруарската революция може да прерасне в Октомврийска

Георги Савчев 26 февруари 2013 в 17:30 4781 11

Хората със сигурност казват „не искам повече така“. Снимка: Николай Китанов
Хората със сигурност казват „не искам повече така“. Снимка: Николай Китанов

Предстоящите избори едва ли ще дадат решение и политическата нестабилност ще продължи. До предсрочния вот най-вероятно няма да има достатъчно време да се композират нови политически субекти. Чак през есента ние ще бъдем свидетели на сериозни промени в политическия пейзаж, заяви социологът Андрей Бунджулов на дискусия за политическия февруари, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Надявам се Февруарската революция да не прерасне в Октомврийска, подчерта Бунджулов.

Според социолога, състоянието на икономиката се намира на критичен предел. Ако не се вземат експресни сериозни мерки, може да се стигне до блокаж на цели социални системи: на общинската власт, на болници, на разплащания в бизнеса.

Има такъв сценарий – срутване на държавата, превръщане на България в малко гето, заяви и Андрей Райчев от ББСС „Галъп интернешанъл”.

На нивото на масовото съзнание имаме класическа ирационална истерия. Хората не знаят какво казват, но със сигурност казват „не искам повече така“. В момента никакво мнозинство не може да управлява, демокрацията не работи – това означава, че нацията трябва да търси консенсус. Проблемът вече не е да се вземе властта - впрочем за какво да се взема властта за няколко месеца - а да се удържи България, без да потъне, коментира Райчев.

Според социолога, по-вероятно служебният премиер да е жена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!