Защо вотът на недоверие срещу Борисов-3 е само прах в очите?

Цветозар Томов 24 януари 2018 в 09:53 2812 1

Защо мисля, че вотът на недоверие срещу сегашното правителство цели хвърляне на прах в очите на хората и нищо друго:

1. Защото внушава, че смяната на това правителство с някое друго сама по себе си ще е напредък в борбата с корупцията, а това не е вярно, тъй като проблемът е другаде.

2. За да се ограничи корупцията в България, е необходимо да се случат минимум две неща - да се реформира съдебната система и да се съкрати рязко огромното количество регулаторни и лицензионни режими, които в много случаи функционират само като корупционни гнезда. А вносителите на вота досега с нищо не са показали, че желаят някое от тези неща да се случи.

3. Ако все пак искаме на власт да дойдат повече политици, които не са изкушени да злоупотребяват с власт, трябва да реформираме избирателната система така, че финансирането на медиите чрез държавата и спонсорирането на предизборните кампании на партиите от бизнеса да станат невъзможни. А това може да се случи само ако кампаниите са евтини и действат по-строги от сегашните ограничения върху разходите на участниците в тях. Отново не съм забелязал подобни идеи да вълнуват вносителите на сегашния вот.

Б. ред. - Позицията на социолога Цветозар Томов е публикувана на профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови