Прокуратурата срещу науката

Д-р Сергей Иванов 16 юли 2022 в 15:03 7988 2

Д-р Сергей Иванов

Снимка Архив

Д-р Сергей Иванов

С изненада прочетох за прозренията на пловдивския прокурор Божидар Елкин относно пандемията. Няма смисъл да преразказвам цялото творчество, но си струва да се прочетат два цитата:

Ненаучен извод от прокурора: "В този смисъл може да се изведе извода, че в периода на масовото пропагандиране към населението за поставяне на ваксини срещу COVID-19 (от края на 2020 г. до месец февруари 2022 г.) ваксините са били с непотвърдена с категоричност ефикасност и безопасност!".

Относно здравните министри: „...с цел създаване страх и смут в населението, извършил престъпление по чл. 143,ал.1 от НК като принудил другиго да претърпи нещо противно на волята му, като въвежда възможност за издаване на зелен сертификат и повече права за придвижване на определена група от населението".

Аз също съм критикувал някои ваксини, най-вече за ниска ефикасност, както и министри заради престараване и политически мотивирани заигравания с мерките срещу пандемията. Прозренията на прокурора Елкин, явяващ се представител на съдебната власт, обаче излизат от възприятието ми за добър тон и компетентност, още повече става въпрос и за действащо разследване, повдигнато с горните мотиви.

Прокурорът дава становище за ваксините, което е в противоречие с всички регулаторни и научни органи по света. Докато светът се ваксинира, то според нашия прокурор ваксините не са безопасни за хората. В становището се анализират спекулативно факти и процедури, от които очевидно в съдебната власт никой не разбира. След това, оправил се с медицината, прокурорът се намесва и в политиката и атакува здравните министри за публични изказвания, които те са направили в рамките на своите правомощия и задължения. Дори се учудвам как не са разследвани Европарламентът и Еврокомисията, все пак здравните сертификати и ограниченията, свързани с тях, идват от тези институции.

Ако следваме логиката на прокурора Елкин, то съдебната власт си присвоява правото да се произнася по всички научни, медицински и обществени събития и да повдига обвинения когато пожелае, на когото си иска.

Без да съм юрист, не помня в конституцията да пише, че прокуратурата, или съдът трябва да ръководят всички аспекти на нашия живот. Подобна прокуратура, разследваща каквото и хрумне, е опасна за обществото. Такива огромни правомощия, използвани безконтролно, некомпетентно и безотговорно, приличат на средновековната инквизиция. Въпросът, който си задавам, е има ли някой в съдебната система, който да разбира каква огромна глупост, засега само това, е извършил въпросният прокурор? А дали съществува механизъм, с който тази глупост и нейния носител да бъдат санкционирани?

В България представителите на съдебната власт са добре платени с нашите пари и на практика освободени от отговорност за причинените щети и злоупотреба с власт. Резултатът е видим за всички и може би е време да престане да има недосегаеми и всеки трябва да носи еднаква отговорност, независимо дали е депутат, министър, съдия, прокурор или обикновен гражданин.

Бел. ред. - Авторът е молекулярен биолог и вирусолог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

17.07 2022 в 11:49

Прокоряр астролог направо