Каролев: Държавата не е пред фалит. Който го твърди, е некомпетентен или лъже нагло

OFFNews 27 юни 2014 в 16:45 25583 1

Икономистът Владимир Каролев публикува мнението си за последните събития, свързани с банковата ни система, във Фейсбук. Препечатваме коментара му.

В резултат на напълно безотговорни и некомпетентни публични изяви през последните дни на политици (например Антон Кутев вчера и Цветан Цветанов днес), някои блогъри и журналисти, както и всякакви "разбирачи на финансовия сектор" в социалните мрежи и интернет форуми, се създава психоза, че държавата и банковата ни система са пред фалит. И двете твърдения са неверни и който ги твърди, или е некомпетентен по темите, или лъже най-нагло.

Вчера България издаде десетгодишна еврооблигация за 1.498 млрд евро с годишна доходност от 3.055% и около 250 инвеститори от цял свят купиха части от облигацията. Този факт е ясно и обективно доказателство, че фискалната стабилност в България е факт. Не слушайте фарисеи и фалшиви пророци, даже и да гласувате за тях.

Банковата система в България също е много добре капитализирана и с висока ликвидност. И по двата показателя банковият сектор е по-добре от почти всички други страни в ЕС. Няма банка в света, която да не изпадне в ликвиден проблем, ако даже 5% от хората и фирмите, които са депозирали пари в тази банка поискат в рамките на няколко дни да си изтеглят сумите. Най-сигурният начин за създаване на проблем за която и да е банка по света е да се създаде паника сред клиентите и те да поискат в кратки срокове да си изтеглят депозитите.

Напомням на всички, че всеки депозит до левовата равностойнст на 100 000 евро включително (независимо дали е в лева или евро) е гарантиран от държавата. Напомням и че при предсрочно изтегляне на срочни депозити се губят натрупаните лихви. И предупреждавам, че ако продължат опашките пред ПИБ и ако се появят опашки пред други банки, наистина може да се създаде сериозна ликвидна криза.

Никой не може да ни навреди така, както ние самите можем да си навредим на себе си. Бъдете разумни и не се поддавайте на паника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови