Доц. Киселова: Между 1 май и Гергьовден ще разберем дали ГЕРБ ще формира кабинет

Съдебната власт трябва да е по-тиха, главният прокурор е най-гръмогласният от всички свои предшественици, казва тя

OFFNews 23 април 2023 в 11:55 4038 1

Доц. Наталия Киселова

Снимка БНТ

Доц. Наталия Киселова

Президентът Румен Радев може да проведе и втори кръг консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Той няма точно определен срок кога да връчи първия и втория проучвателен мандат. 

Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, по БНР. 

Има седемдневен срок, след като вече е връчен мандат. Конституцията дава възможност на президента да бъде - от една страна инициатор, от друга - да даде време на парламентарните групи да осъзнаят положението, в което се намираме, обясни тя. 

Заявеното от Румен Радев - че няма да бъде нито архитект, нито акушер на правителство, показва, че двете първи парламентарни групи търсят подкрепа самостоятелно.

Ако през предстоящата седмица станем свидетели на връчен проучвателен мандат, то между 1 май и Гергьовден ще можем да видим дали ГЕРБ ще успее да формира кабинет. Ако не успеят, възможно е президентът да направи още един кръг консултации и след това да връчи мандат на ПП - ДБ. След това часовникът ще започне да цъка по-бързо, защото процедурата се ускорява. Теоретично процедурите е възможно да приключат до края на май - началото на юни. Възможно е и да има забавяне, защото и от първата, и от втората парламентарни групи чухме различни срокове", каза още доц. Киселова.

Тя коментира и проектозакона за контрол на главния прокурор, като подчерта, че проблемът е от над 15 години.

Усилията да се намери приемлива формула при предишни главни прокурори показваха, че те по-скоро мълчаливо са се съпротивлявали. Най-гръмогласният от гледна точка на критиките е сегашният главен прокурор. Съдебната власт трябва да е по-тиха и да говори през своите актове, коментира още доц. Киселова.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

стикс

23.04 2023 в 16:35

Идеята,и желанието е,който спечели властта,да си идва с главен прокурор.Тогава ще се успокоят нещата.Този нали затова искат да го сменят.Да се върнат Черепа и оня,мустакатия от Белград.Така,че който е на власт,да си идва с прокурора.Толкоз.Тогава ще мирясат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!