Божидар Димитров: Възможно е Чърчил да е македонец

OFFNews 20 април 2012 в 12:45 3057 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кафеджийски клюки сътвориха сензация в редица македонски и български медии.

Спекулацията, че македонец е откраднал мощите на св. Йоан Кръстител от сливенския храм "Св. Димитър", всъщност тръгнала от скопски кафенета. Това разкри пред OFFNews директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Димитров не смята, че македонски тайни агенти са откраднали светинята, но все пак споделил клюката пред български всекидневник.

Говорело се в някои скопски кафенета, че вероятно македонец стои зад обира. Самият аз го приемам от смешната му страна, не се отнасям сериозно, казва директорът на Националния исторически музей.

Още по-парaдоксалното в случая е, че и източникът на “информацията” - македонски гражданин от Скопие, който съобщил на Димитров какво се говорело по кафенетата, също не вярвал “в тая работа”.

В четвъртък обаче медийното забавление за тайни служби, исторически мистерии и криминални сюжети провокира значителен интерес в Скопие и София.

Интригата в стил “един човек ми каза”, споделена пред медиите от Димитров , стана повод скопската телевизия “Алфа” да се обърне към македонското МВР за коментар. Оттам отвърнали, че Димитров е “човек, чиито изявления не заслужават внимание”.

Пред OFFNews в типичния си стил Божидар Димитров сподели: “Възможно е Уинстън Чърчил да е македонец. Много прилича на македонец. В лицето особено. Към края на живота си... Същински македонец”.

Директорът на Националния исторически музей твърди, че една трета от сегашните министри от кабинета на Никола Груевски и половината от македонските депутати са български граждани, “да не говорим за полицейските началници”.

Според Димитров министрите взимали български паспорти, още докато са на важен пост в западната ни съседка.

„Подават молби чрез посредници, да не ги познаят тук. После получават. И си живеят живота. Като свършат, с парите им си правят хотели в Приморско, фабрики в Габрово и други. Знаете ли колко скрити македонски инвестиции има в България. Другата техника е да купуват апартаменти - в София, в Слънчев бряг, и да ги дават под наем, да печелят”, казва историкът.

 Юлиуш Висожински

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков