Затрупаните под хотела без договори. Фирмата скрила, че ще го руши

Работниците получавали по 30 лева на ден и по 5 лева на час за извънреден труд

OFFNews Последна промяна на 09 април 2015 в 08:10 12205 13

Снимка БГНЕС/Красимир Делчев

Затрупаните работници под срутилия се хотел "Вероника" в "Слънчев ден" не са имали трудови договори.

Това обяви Иван Иванов от Главна инспекция по труда във Варна пред Нова тв.

"Липсват трудови договори за лицата, участвали в механичното разрушаване. Нямат сключени трудови договори с нито едно от юридическите лица", каза той. Следователно няма как да имат и застраховка за трудова злополука.

Освен санкции за липса на трудови договори фирмите ще понесат отговорност и за нарушаване правата за безопасна работа - работниците дори не са били инструктирани за правилата.

Поредното нарушение, извършено от изпълнителите, е, че никъде в документацията не е пишело, че ще има разрушаване на хотела. "В документацията не се говореше за разрушаване, а за реконструкция", категоричен бе Иван Иванов.

Фирма "Планекс" е главният изпълнител за строителството, уточни Иванов.

"Плащаха им по 30 лева надник и по 5 лева за час труд извън работно време.

Имам трима сина. Добри са ми децата.

Не са наркомани, работят.

Моите деца обичат сладкото и салама", каза разстроеният баща на един от тримата затрупани мъже, чакайки отпред новини за сина си.

47-годишният хотел "Вероника" се срути на 8 април към 18.10 ч. при разрушаването му, уби 40-годишен работник и затрупа трима. Хотелът в "Слънчев ден" - комплекс на 10 км североизточно от Варна - е собственост на Пловдивския панаир. За събарянето му била наета фирма, която пък наела подизпълнител. "Вероника" се намира на брега на морето. Според сайта на "Слънчев ден" той е трябвало да бъде съборен и на негово място да бъде изграден нов, много по-модерен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2015 в 17:41

Безотговорна немарливост породена от чувство за величие и безнаказаност. Докато родните ни инвеститори, не се научат че яденето на сини раци и разливането на бутилки Моет Шандон няма нищо общо със строителството, ще се случват подобни трагедии. Парите за хонорар на проектант и консултант, ще похарчат за една вечер... Да ви преседне дано... Отделно са минали през 3 превъзлагания на договора. Мизерници ...

09.04 2015 в 16:29

Панаира не е ли на Гергов? Значи и хотелаът е негов.

09.04 2015 в 15:44

Мда, остава да си помислите че в напредналите държави няма квалификации за зидария и тухлите се подреждат от само себе си правилно и красиво...

09.04 2015 в 11:58

...А в болниците час извънреден труд е около един лев...

09.04 2015 в 11:01

А сега собственикът да бъде подведен под наказателна отговорност за предумишлено убийство и данъчни измами.

09.04 2015 в 10:52

Работниците са си работници- нали имат технически ръководител, той къде е бил? Нали той трябва да контрилира целия процес и хората в него? След 18, според мен, най-вероятно тези работници са останали да вземат някое друго желязо и затова са тръгнали и да режат колони...

09.04 2015 в 10:48

Повече от един ден МРРБ мълчи, а този проект и тази т.нар реконструкция е в пряка връзка с Закона за черноморското крайбрежие и е логично потулването на събарянето. Според закона ако се събори, естествено не може да се построи на ново поради липса на градоустройствени показатели. Потулването е от самото проучване, проектиране и т.н до този злополучен край.

09.04 2015 в 10:27

Всъщност за разрушаването на сгради и за разчистване на терена е необходим както проект, така и квалифицирани работници. И за това се учи включително и в УАСГ :)

Струва ми се, че отдавна е време съд и ефективни присъди за подобно престъпно поведение!!!

09.04 2015 в 10:11

Трябва да разочароваме коментатор 01 и някои други, склонни да обвинят собственика. Вие виждали ли сте добре направено електрическо табло? Между собственика и крайните изпълнители има поне пет реда бушони.
By the way: гледаме снимките от инцидента и не можем да скрием възхищението си - как се строеше едно време, особено когато инвеститор беше ЦК на БКП !

09.04 2015 в 10:00

Вината тук не е на ниско квалифицираната работна ръка, по простата причина, че се изисква точно такава за този вид работа. Вината е в работодателя, липсата на точни и правилни инструкции, не ползването на елементарни предпазни средства и т.н.