Задържаха българи за участие в международен канал за трафик на кокаин (снимки и видео)

OFFNews Последна промяна на 15 май 2020 в 10:35 4403 0

Четирима българи са задържани заради участие в престъпна международна организация за трафик на кокаин, съобщават от Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата.

Акция по залавянето им се е провела от 31 януари до 14 април на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. Иззет е над 1 тон кокаин и са задържани общо 18 души.

Престъпната организация e контролирала канал за трафик на наркотици, като той се e осъществявал под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори. Дрогата е била укривана в превозваната стока.

На 31 януари служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура са задържали в София близо 550 кг кокаин, скрит в над 6 600 кашона с плодове. При акцията са задържани четирима, трима от тях са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро.

В хода на разследването е установено, че наркотикът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която "химици" да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Испания и разпространено в държавите от Европейския съюз, заявяват от МВР.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия, Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ.

Разследването е започнало в Испания преди година и половина. Основания за него са били данни за трафик на кокаин, укрит в кафе от Колумбия през Гърция към България.

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови